Wat gebeurt er dan met u?

Stoppen met roken? Wat gebeurt er dan met u?

Als u zich sterk voelt, dan zult u niet zo veel last hebben van deze negatieve reacties. Maar als u het toch al moeilijk heeft met het niet roken, dan kunt u het extra moeilijk krijgen en uiteindelijk bezwijken. Het deel van uzelf dat al twijfels heeft, wordt nog eens extra gevoed door de twijfels van de ander. Bovendien ziet u hoe de ander lekker een sigaret opsteekt, en ruikt u de verleidelijke geur van de sigarettenrook.

Wat kunt u doen?

In de eerste plaats doet u er goed aan om rokers en hun opmerkingen de eerste paar weken zo veel mogelijk te ontlopen. Komt u toch met een roker in contact die negatieve opmerkingen maakt, ga dan zo mogelijk ergens anders naar toe. Ga niet in discussie, maar zeg liever iets als: “Joh, ik heb het er al moeilijk genoeg mee! Help me liever om het vol te houden!”

Na de eerste weken kunt u proberen het contact met rokers weer wat meer op te zoeken en uzelf te trainen in het maken van assertieve tegenopmerkingen. Assertief betekent daarbij dat u goed voor uzelf opkomt zonder de ander te beschadigen of te beledigen. Gewoon zeggen wat u vindt.

Voorbeelden van assertieve reactiesassertiviteit bij stoppen

Bij opmerkingen die uw zelfvertrouwen proberen te ondermijnen kunt u reageren met de volgende soort opmerkingen (neem ze niet letterlijk over, kies vooral uw eigen formuleringen):

  • “Ik heb het er af en toe nog best moeilijk mee. Je zou me kunnen helpen door niet bij mij in de buurt te roken!”
  • “Er zijn ook genoeg mensen die wél van het roken af komen, en ik wil er daar eentje van zijn!”
  • “Ik heb de laserbehandeling van Prostop gehad en de ontwenningsverschijnselen vallen best mee!”

Tegen mensen die u weer aan het roken proberen te krijgen kunt u bijvoorbeeld zeggen:

  • “Als ik er één rook ga ik er ook weer méér roken, dus nee bedankt!”
  • “Roken maakt ons gesprek echt niet gezelliger!”
  • “Rook jij nou maar lekker door, ik hoef niet meer!”
  • “Het zou fijn zijn als je me niet probeert over te halen om weer te roken!”
Delen: