Minder roken of volledig stoppen met roken? - Prostop Facebook Pixel

Minder Roken

Kan ik niet minder gaan roken in plaats van stoppen? Bijvoorbeeld van 5 sigaretten per dag naar 1 sigaret per dag? In dit artikel leggen we u uit waarom dit niet verstandig is.

Iedere sigaret is er één te veel!

Iedere keer als u een sigaret opsteekt, wordt de zuurstofopname in het bloed beperkt. Ook wordt er adrenaline aangemaakt dat ervoor zorgt dat uw hart op turbostand gaat werken. Daarom is roken slecht voor hart en bloedvaten. Het is natuurlijk ook slecht voor de longen omdat de longblaasjes beschadigd raken. Iedere sigaret die u rookt is er dus één te veel! Want hoe meer en hoe langer u rookt, deste meer schade er aan uw lichaam toegebracht zal worden.

Minder roken om uiteindelijk te stoppen

Is weinig roken wel veilig?

Maar is het ook zo dat er géén schade optreedt als u bijvoorbeeld 5 of minder sigaretten per dag rookt? Volgens medisch specialisten is er géén veilige ondergrens als het gaat om roken. Zelfs 1 of 2 sigaretten per dag zijn dus schadelijk. Dat komt doordat uw longen ook bij weinig roken geïrriteerd raken. Zelfs wanneer mensen zelf niet roken, maar bij een roker in huis wonen en passief meeroken, is er al 20% meer kans dat de niet-roker longkanker krijgt.

Vanuit gezondheidsoverwegingen is minderen natuurlijk altijd beter dan voluit roken. Een roker die denkt dat hij net zo goed een heel pakje kan roken in plaats van maar een paar per dag, heeft het bij het verkeerde eind. Hoe minder hoe beter! Maar minder roken is vaak niet zo gemakkelijk!

Minder roken en toch verslaafd

Want los van de gezondheid is er ook nog de verslaving. Sommige rokers denken dat ze hun verslaving onder controle hebben als ze zich beperken tot 2 sigaretten per dag. In zekere zin hebben ze wel gelijk want ze bepalen zelf hoeveel ze roken. Ze hebben dus blijkbaar controle over hun eigen gedrag. Aan de andere kant zijn diezelfde rokers dan vaak wel de hele dag in hun hoofd bezig met die 2 sigaretten die ze mogen roken. “Zal ik hem nu nemen of straks?” Of: “Heerlijk, straks mag ik er weer één!” Dit stukje valt onder het geestelijke deel van de verslaving. 

Er zijn maar heel weinig rokers die erin slagen op de lange termijn het roken te beperken tot slechts enkele sigaretten per dag. 

Ook niet 1 sigaret per dag!

Veel rokers die proberen te minderen, vervallen na enige tijd weer in hun oude rookgewoonten. Er hoeven zich maar een paar vervelende omstandigheden voor te doen, en ze roken weer een pakje per dag. Omdat dat dan ook niet goed aanvoelt, proberen ze dan na een tijdje weer te minderen. Het feit dat ze in een vicieuze cirkel terechtkomen is heel tekenend voor de verslaving. De beste strategie blijft dan ook radicaal stoppen!

Kijk hier voor meer informatie over de positieve gevolgen van stoppen met roken.

Minderen is soms wél goed als tussenstap

Minderen als onderdeel van een plan om definitief te stoppen kan in sommige gevallen wél verstandig zijn, in ieder geval voor twee soorten rokers:

1. Voor zware rokers (méér dan 30 sigaretten per dag) is het een goed idee om eerst af te bouwen tot 1 pakje per dag. Wanneer u daar eenmaal aan gewend bent, en uw nicotinebehoefte gedaald is tot een gemiddeld niveau, kan er met behulp van een laserbehandeling in één keer de stap naar nul sigaretten gemaakt worden.

2. Voor rokers die moeite hebben met zelfcontrole. Het voordeel van minderen is dan, dat u leert om controle te krijgen over uw rookgedrag. En dat is iets wat u heel hard nodig heeft wanneer u helemaal gestopt bent.

Meer weten over stoppen door af te bouwen? Lees het hier.

Prostop lasertherapie is er om u het laatste steuntje te geven om definitief te stoppen. Ook voor tips kunt u vrijblijvend bij ons terecht. Neem contact met ons op en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen.