minder roken: vrouw die 1 sigaret per dag rookt

Minder roken, of volledig stoppen?

Hoewel het natuurlijk beter is om twee sigaretten per dag te roken in plaats van twintig, wegen de gezondheidsvoordelen van minder roken niet op tegen de voordelen van volledig stoppen. In dit artikel leggen we u uit waarom het veel beter is om voorgoed af te rekenen met het roken.

Hoe schadelijk is weinig roken?

Volgens medisch specialisten is er géén veilige ondergrens als het gaat om roken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zelfs één of twee sigaretten per dag schadelijk zijn. Iedere keer als u een sigaret opsteekt, wordt de zuurstofopname in het bloed beperkt. Ook wordt er adrenaline aangemaakt, wat ervoor zorgt dat uw hart op turbostand gaat werken. Daarom is roken slecht voor uw hart en bloedvaten. Daarnaast is het natuurlijk ook slecht voor de longen, omdat de longblaasjes beschadigd raken. Iedere sigaret die u rookt is er in principe één te veel!

Echter, vanuit gezondheidsoverwegingen is minderen natuurlijk altijd beter dan voluit roken. Want hoe meer en hoe langer u rookt, des te meer schade er aan uw lichaam toegebracht wordt. Hoe minder hoe beter! Maar minder roken is vaak niet zo gemakkelijk…

Ben ik nog verslaafd als ik besluit minder te roken?

Sommige rokers denken dat ze hun verslaving onder controle hebben als ze zich beperken tot één of twee sigaretten per dag. In zekere zin hebben ze wel gelijk, want ze bepalen zelf hoeveel ze roken. Ze hebben dus blijkbaar controle over hun eigen gedrag. Aan de andere kant zijn diezelfde rokers vaak wel de hele dag in hun hoofd bezig met die twee sigaretten die ze mogen roken. “Zal ik hem nu nemen of straks?” Of: “Heerlijk, straks mag ik er weer één!” Dit is onderdeel van de geestelijke verslaving. Er zijn maar heel weinig rokers die erin slagen op de lange termijn het roken te beperken tot slechts enkele sigaretten per dag.

Ook niet één sigaret per dag!

De meeste rokers die proberen te minderen, vervallen vroeg of laat weer in hun oude rookgewoonten. Bijvoorbeeld bij stress, of andere vervelende omstandigheden, kan het heel verleidelijk zijn om weer meer te gaan roken. Eén dag een paar sigaretten meer of minder roken lijkt dan niet zoveel uit te maken. Maar één dag wordt al gauw meerdere dagen, tot u terug bij af bent. De beste strategie blijft daarom om volledig te stoppen met roken!

Minderen is soms wél goed als tussenstap

Minderen als onderdeel van een plan om definitief te stoppen kan in sommige gevallen wél verstandig zijn, in ieder geval voor twee soorten rokers:

1. Voor zware rokers (méér dan dertig sigaretten per dag) is het een goed idee om eerst af te bouwen. In één keer stoppen zonder hulpmiddelen, oftewel cold turkey stoppen, is voor deze groep mensen namelijk zelden succesvol. Wanneer u er eenmaal aan gewend bent om bijvoorbeeld vijf tot tien sigaretten per dag te roken, is uw nicotinebehoefte gedaald tot een gemiddeld niveau. Dan kunt u ook van die laatste sigaretten afscheid proberen te nemen.

2. Voor rokers die moeite hebben met zelfcontrole kan minder roken ook een verstandige eerste stap zijn. Het voordeel is dat u leert om controle te krijgen over uw (rook)gedrag. En dat is iets wat u heel hard nodig heeft wanneer u eenmaal volledig gestopt bent.

Bent u klaar om volledig te stoppen?

Als u volledig wil stoppen met roken, kunt u bij Prostop terecht voor een laserbehandeling. Deze eenmalige behandeling zorgt ervoor dat de ontwenningsverschijnselen en de zin in een sigaret onderdrukt worden. Dit kan u het laatste steuntje geven om definitief te stoppen. Ook voor tips kunt u vrijblijvend bij ons terecht. Neem contact met ons op via de website of bel naar 088 786 7700.

Delen: