Ontwenningsverschijnselen na stoppen met roken
Stoppen met roken heeft veel voordelen, maar wordt vaak als moeilijk ervaren. Dat komt niet alleen door de hunkering naar een sigaret, maar ook door de ontwenningsverschijnselen die u kunt ervaren. Wij leggen u uit waar deze ontwenningsverschijnselen vandaan komen en of u er iets aan kunt doen.
Geestelijke ontwenningsverschijnselen
Nicotine is een verslavende stof die u binnen krijgt als u rookt. Dit stofje zorgt voor de aanmaak van dopamine in de hersenen. Als er dopamine vrijkomt in de hersenen, voelt u zich fijn. Het wordt ook wel het ‘plezierhormoon’ genoemd. De natuurlijke aanmaak van dopamine wordt verstoord door het roken. Bij het stoppen met roken wordt er dus minder dopamine vrijgegeven in de hersenen. Dat tekort leidt tot de bekende hunkering naar een sigaret en veroorzaakt geestelijke ontwenningsverschijnselen, zoals een sombere stemming, emotionele buien en prikkelbaarheid, concentratieproblemen, rusteloosheid, gespannen gevoel of frustratie.
Lichamelijke ontwenningsverschijnselen
Roken is ook lichamelijk erg verslavend. Dit komt omdat het lichaam gewend is geraakt aan de toevoer van verschillende schadelijke stoffen in het lichaam. Dat zorgt ervoor dat u ook zowel lichamelijk als geestelijk ontwenningsverschijnselen kan ervaren. Lichamelijk ontwenningsverschijnselen waar u last van kunt krijgen zijn: slecht slapen, transpireren, toegenomen eetlust, snoepzucht en slechte stoelgang, maag- en darmproblemen en gewichtstoename.
Ontwenningsverschijnselen zijn maar tijdelijk
Ontwenningsverschijnselen zijn het sterkst op dag 3 à 4 na het na het stoppen. Na deze dagen nemen de ontwenningsverschijnselen af. De meeste ontwenningsverschijnselen zijn verdwenen binnen 2 á 3 weken. Echter kunnen sommige geestelijke ontwenningsverschijnselen, zoals een sombere stemming enkele maanden aanhouden. Niet iedere stopper ervaart alle ontwenningsverschijnselen, dit verschilt per persoon. Alle ontwenningsverschijnselen die u ervaart zijn slechts tijdelijk en daarnaast zult u de voordelen van het stoppen ook meteen merken.
Wat is eraan te doen?
Ontwenningsverschijnselen zijn erg vervelend en het kan voor motivatie vermindering zorgen tijdens het stoppen met roken. Er zijn verschillende manieren waarop u ontwenningsverschijnselen kunt onderdrukken.
- Ontwenningsverschijnselen kunnen een gespannen gevoel veroorzaken. Een gespannen gevoel kunt u verminderen door af en toe wat tijd voor uzelf te nemen en een ontspanningsoefening te doen.
- Nicotinevervangers gebruiken: deze zorgen ervoor dat er na het stoppen toch nog nicotine in het lichaam komt waardoor veel ontwenningsverschijnselen achterwege blijven of minder heftig zijn.
- Zoek afleiding op moeilijke momenten. De hunkering naar een sigaret is meestal maar een aantal minuten. Door op dit moment iets te gaan doen, voorkomt u een terugval.
- U kunt stoppen met behulp van lasertherapie. Lasertherapie is een moderne vorm van acupunctuur, waarbij in plaats van naalden een laser gebruikt wordt. Hierdoor wordt endorfine aangemaakt. Deze stof onderdrukt de behoefte naar een sigaret en minimaliseert ontwenningsverschijnselen. Hierdoor wordt het makkelijker om te stoppen met roken.
Wilt u stoppen?
Voor meer informatie over de lasertherapie, of om een afspraak te maken kunt u contact met ons opnemen via de website of bellen naar 088 786 7700.