Ontdek wat je kunt doen tegen ontwenningsverschijnselen bij stoppen met roken.

Ontwenningsverschijnselen

Stoppen met roken is niet alleen moeilijk omdat u dan uw sigaretten mist. U krijgt ook nog eens last van ontwenningsverschijnselen. Waarom is dat eigenlijk zo? Wat gebeurt er precies en wat voelt u dan? En tenslotte: is er iets aan te doen?

Dopaminetekort

Nicotine in sigaretten zorgt voor de aanmaak van de stof dopamine in de hersenen. Dopamine geeft u een goed gevoel. Wanneer we stoppen met roken ontstaat er een dopaminetekort. Dat tekort leidt tot de bekende hunkering naar een sigaret. Iedere roker weet hoe heftig die hunkering kan zijn en hoe wanhopig u kunt grijpen naar de volgende sigaret. Het lichaam schreeuwt om nicotine en doet er alles aan om u over te halen weer te gaan roken en zo het tekort weer aan te vullen. Deze hunkering, of ‘craving’ in het Engels, is een ontwenningsverschijnsel waar bijna iedereen last van heeft.

De overige ontwenningsverschijnselen

Hier volgt een lijstje met de meest voorkomende:

Lichamelijk: slecht slapen, transpireren, toegenomen eetlust, snoepzucht en slechte stoelgang, maag en darmproblemen, gewichtstoename.

Geestelijk: concentratieproblemen, rusteloosheid, trillen, sombere stemmingen, agressief/kort lontje, emotionele buien, gespannen gevoel of angst, prikkelbaarheid, frustratie of boosheid.

U heeft vast opgemerkt dat het geen lijstje is om vrolijk van te worden. Gelukkig heeft niet iedere stopper last van alle verschijnselen en bovendien gaan ze ook snel voorbij. De meeste zijn verdwenen binnen 2 á 3 weken.

Wat is eraan te doen?

Er zijn een aantal methoden om met ontwenningsverschijnselen om te gaan. Prostop heeft ze voor u hieronder verzameld.

  • U kan de ontwenningsverschijnselen gewoon net zo lang verdragen tot ze verdwijnen. Sommige stoppers lukt het om op die manier te stoppen, maar uit onderzoek blijkt dat in de meeste gevallen de stoppoging mislukt.
  • Nicotinevervangers gebruiken: deze middelen zorgen ervoor dat er na het stoppen toch nog nicotine in het lichaam komt waardoor veel ontwenningsverschijnselen achterwege blijven of minder heftig zijn.
  • Medicatie gebruiken. Er zijn enkele medicijnen (zoals Champix) verkrijgbaar die ervoor zorgen dat u minder zin hebt in roken. Ook verminderen ze de ontwenningsverschijnselen.
  • U kan stoppen met behulp van lasertherapie. Deze therapie zorgt ervoor dat er snel endorfines aangemaakt worden die het gemis aan dopamine opvangen. Met andere woorden: de behoefte aan een sigaret wordt weggenomen, waardoor u makkelijker kan stoppen.

Nicotinevervangers en medicatie worden alleen vergoed in combinatie met een coachingstraject. Als u daar geen behoefte aan hebt is lasertherapie een goed alternatief omdat u in principe maar één keer behandeld hoeft te worden.

Meteen een afspraak maken? Bel Prostop of boek een afspraak online!

Delen: