Meer informatie? bel direct:
088 78 67 700
Mijn Prostop
Meer informatie? bel direct:
088 78 67 700 (lokaal tarief)

Ontwenningsverschijnselen

Stoppen met roken is niet alleen moeilijk omdat je dan je sigaretten mist. Je krijgt ook nog eens ontwenningsverschijnselen op de koop toe! Waarom is dat eigenlijk zo? Wat gebeurt er precies en wat voel je dan? En tenslotte: is er iets aan te doen?

Dopaminetekort

Nicotine in sigaretten zorgt voor de aanmaak van de stof dopamine in de hersenen. De dopamine zorgt voor een gevoel van welbehagen. Wanneer we stoppen met roken ontstaat er een dopaminetekort. Dat tekort leidt tot de bekende hunkering naar een sigaret. Iedere roker weet hoe heftig die hunkering kan zijn en hoe wanhopig je naar een sigaret kunt verlangen. Het lichaam schreeuwt om nicotine en doet er alles aan om je over te halen weer te gaan roken en zo het tekort weer aan te vullen. Deze hunkering, of ‘craving’ in het Engels, is het ontwenningsverschijnsel waar bijna iedereen last van heeft.

De overige ontwenningsverschijnselen.

Hier volgt een lijstje met de meest voorkomende:

Lichamelijk: slecht slapen, transpireren, toegenomen eetlust, snoepzucht en slechte stoelgang, maag en darmproblemen, gewichtstoename.

Geestelijk: concentratieproblemen, rusteloosheid, trillen, sombere stemmingen, agressief/kort lontje, emotionele buien, gespannen gevoel of angst, prikkelbaarheid, frustratie of boosheid.

Geen lijstje om blij mee te zijn. Gelukkig heeft niet iedere stopper last van alle verschijnselen en gelukkig gaan ze ook voorbij. De meeste zijn verdwenen binnen 2 á 3 weken.

Wat is er aan te doen?

Er is een aantal mogelijkheden:

  • Je kunt de ontwenningsverschijnselen gewoon net zo lang verdragen tot ze verdwijnen. Sommige stoppers lukt het om op die manier te stoppen, maar uit onderzoek blijkt dat in de meeste gevallen de stoppoging mislukt.
  • Nicotinevervangers gebruiken: deze middelen zorgen ervoor dat er na het stoppen toch nog nicotine in het lichaam komt waardoor veel ontwenningsverschijnselen achterwege blijven of minder heftig zijn.
  • Medicatie gebruiken. Er zijn enkele medicijnen (zoals Champix) verkrijgbaar die er voor zorgen dat je minder zin hebt in roken en die ook de ontwenninsgverschijnselen verminderen.
  • Je kunt stoppen met behulp van lasertherapie. Deze therapie zorgt ervoor dat er snel endorfines aangemaakt worden die het gemis aan dopamine opvangen.

Nicotinevervangers en medicatie worden alleen vergoed in combinatie met een coachingstraject. Als je daar geen behoefte aan hebt is lasertherapie een goede mogelijkheid omdat je in principe maar één keer behandeld hoeft te worden.

Meteen een afspraak maken? Bel direct Prostop of boek een afspraak online!

Afspraak maken
Doe de motivatietest