man met slecht humeur

Wat doet (stoppen met) roken met uw humeur? 

In de herfst- en winterperiode zijn mensen meestal somberder dan in de zomer. Dit kan voor mensen een drempel zijn om in deze tijd te stoppen met roken. Humeurig zijn is namelijk een veelvoorkomend ontwenningsverschijnsel. Dit kan mentaal erg moeilijk zijn en het kan zelfs een reden zijn om weer te beginnen met roken. Maar blijven roken heeft een nóg grotere invloed op uw humeur. In deze blog vertellen wij u wat roken met uw humeur te maken heeft en wat u kunt doen om uw humeur onder controle te krijgen. 

Humeur en roken

Mensen die stoppen met roken voelen zich de eerste dagen vaak chagrijnig en zijn sneller geïrriteerd. Dit komt omdat het lichaam eraan moet wennen dat het geen nicotine meer binnenkrijgt. Het lichaam hunkert naar nicotine en daardoor ervaart u ontwenningsverschijnselen. 

Als u zich humeurig voelt door het stoppen kan het heel verleidelijk zijn om weer een sigaret aan te steken. Nicotine zorgt namelijk tijdelijk voor een fijn gevoel. Maar ongeveer 20 minuten na het opsteken van een sigaret verdwijnt de nicotine weer uit het lichaam. Daarnaast zorgt nicotine ervoor dat de natuurlijke aanmaak van dopamine verstoord wordt. Dopamine is een stofje in de hersenen waardoor u zich gelukkig voelt. Rokers maken 15 tot 20% minder dopamine aan dan mensen die niet roken. Dit betekent dat roken op de lange termijn juist een negatieve invloed heeft op uw humeur. Het is dus naast uw gezondheid, ook beter voor uw humeur om definitief te stoppen met roken.  

Humeur onder controle krijgen 

Om uw humeur onder controle te krijgen na het stoppen met roken moet u eerst de moeilijke cirkel van het dopaminetekort doorbreken. Wij geven u een paar tips om dit te doen. 

  1. Zorg ervoor dat u voldoende slaap krijgt. Vermoeidheid is namelijk één van de grootste boosdoeners voor uw humeur. 
  2. Ga sporten om uw humeur te verbeteren. Door te sporten heeft u afleiding. Daarnaast zorgt beweging voor stressvermindering en het helpt gelukshormonen te produceren. 
  3. Zorg dat u voldoende omega 3 binnenkrijgt. Omega 3 heeft invloed om uw hartgezondheid en humeur.
  4. Doe mindfulnessoefeningen. Mindfulnessoefeningen kunnen u helpen om negatieve gevoelens los te laten. 
  5. Maak vaker een wandeling. Buitenlucht en daglicht hebben beide een positieve invloed op uw humeur. 
  6. Ruim op. Door een opgeruimde omgeving ervaart u minder snel stress en hierdoor kunt u zich vrolijker gaan voelen. 
  7.  Onthoud dat de ontwenningsverschijnselen na 1 tot 2 weken weer afnemen. Na deze periode zult u merken dat uw humeur steeds beter wordt. Mocht u erg tegen de ontwenningsverschijnselen opzien kan een laserbehandeling u misschien helpen.

Bent u klaar voor een rookvrij en gelukkiger leven?

Prostop biedt lasertherapie om u te helpen bij het stoppen met roken. Lasertherapie is een moderne vorm van acupunctuur, waarbij verschillende behandelpunten op het lichaam gestimuleerd worden. Door deze behandeling worden de ontwenningsverschijnselen geminimaliseerd en de zin in een sigaret onderdrukt. Voor meer informatie over de laserbehandeling van Prostop kunt u contact met ons opnemen via de website, of bellen naar 088 786 7700.

Delen: