Stoppen met roken volhouden - Prostop

Stoppen met roken volhouden: zo blijft u gestopt!

Stoppen met roken is één ding, maar volhouden is een tweede. Verleiding, hunkering en ontwenning kunnen het moeilijk maken om de stoppoging vol te houden. Roken is een verslaving, waardoor stoppen niet makkelijk is. In deze blog geven we tips voor het omgaan met moeilijke momenten. Zo houdt u het stoppen vol!

Stoppen is niet makkelijk

Roken is een verslaving. Zowel een geestelijke, als lichamelijk verslaving. Stoppen kan daarom erg lastig zijn. Je moet een gewoonte afleren en omgaan met de ontwenningsverschijnselen. Daarnaast maakt verleiding het moeilijk om gestopt te blijven. Bewustzijn van uw valkuilen en manieren vinden om hiermee om te gaan, kan u door de lastige situaties heen helpen.

Wees u bewust van uw valkuilen

Sommige situaties kunnen een obstakel vormen om het stoppen vol te houden. Door uw valkuilen te kennen, kunt u deze vermijden en hier op een bewuste manier mee om gaan. Er zijn een aantal situaties die voor veel stoppers lastig zijn. Denk bijvoorbeeld aan sociale situaties, waarin familieleden, vrienden of collega’s roken. Door sociale druk kan het dan extra moeilijk zijn om geen sigaret op te steken. Ook heftige (negatieve) emoties kunnen een gevaar voor uw stoppoging vormen, omdat de sigaret wellicht voelde als troost in het verleden. Daarnaast kan het consumeren van alcohol een valkuil zijn. Dit neemt namelijk remmingen weg.

Tips om het stoppen vol te houden

Vermijd lastige situaties

Sociale situaties, de consumptie van alcohol en momenten waarop u heftige (negatieve) emoties ervaart kunnen dus valkuilen zijn bij het stoppen. Misschien heeft uzelf nog andere specifieke situaties waarin u het extra moeilijk vindt om gestopt te blijven. Probeer deze situaties zoveel mogelijk te vermijden. Zo kan het in de eerste periode verstandig zijn om op te passen met alcohol en om niet bij rokende vrienden te gaan staan.

Beloon uzelf wanneer het stoppen lukt

Stoppen met roken is een hele prestatie. U mag uzelf best belonen wanneer het lukt! Dit kan met een uitje of een klein cadeautje, of door uzelf af en toe een complimentje te geven. Heeft u al een dag, een week, een maand of een jaar niet gerookt? Sta stil bij uw mijlpalen!

Werk aan uw motivatie

U heeft niet zomaar besloten om te stoppen. Daar had u vast hele goede redenen voor, zoals uw gezondheid of de gezondheid van uw omgeving. Schrijf al deze redenen op en pak dit motivatie lijstje erbij wanneer u het moeilijk heeft. Hierdoor blijft u onthouden waarom u dit doet!

Geef niet op na een terugval

Heeft u toch een sigaret opgestoken? Jammer, maar ga verder waar u gebleven was. Zie het als een leermoment, maar maak niet vaker een uitzondering op het niet-roken.

Afleiding

Een moment van hunkering duurt vaak maar even. Zie het als een golf die na een korte tijd weer voorbijgaat. Op dat moment kan het helpen om uzelf af te leiden. Bedenk manieren om met deze lastige momenten om te gaan. Bijvoorbeeld door een stuk te wandelen, een glas water te drinken of even te bellen met een vriend(in). Voor u het weet is het moment weer voorbij.

Hulp bij uw stoppoging nodig?

Kunt u een steuntje in de rug gebruiken bij uw stoppoging? Misschien is de lasertherapie van Prostop iets voor u. Bij deze moderne vorm van acupunctuur worden verschillende behandelpunten op het lichaam gestimuleerd. Hierdoor worden de zin in een sigaret en ontwenningsverschijnselen geminimaliseerd. Wanneer u na de behandeling het idee heeft het stoppen niet meer te kunnen volhouden, kan u bij de therapeut terecht voor een gratis nabehandeling. Voor meer informatie kan u contact met ons opnemen of bellen naar 088 – 786 77 00.

Delen: