Handen die een sigaret breken

Waarom is het zo moeilijk om te stoppen met roken?

Stoppen met roken is niet makkelijk. Veel ex-rokers zullen dat beamen. De meeste rokers willen wel stoppen, maar toch zijn er vaak meer dan vijf pogingen nodig voordat het definitief lukt. Waarom is het zo moeilijk om te stoppen met roken? Daar gaan we in deze blog op in.

Lichamelijk én geestelijk verslavend

Tabak staat op nummer 3 van de top 15 meest verslavende middelen. Dat komt omdat roken zowel lichamelijk als geestelijk verslavend is. Wilt u succesvol stoppen met roken? Dan zult u beide kanten van de verslaving aan moeten pakken.

Lichamelijke verslaving

Zoals bij veel mensen wel bekend is bevat een sigaret de verslavende stof nicotine. Nadat u deze stof inhaleert wordt er dopamine aangemaakt in de hersenen. Dat zorgt voor een belonend gevoel. Zodra de nicotine uit het lichaam verdwijnt neemt dit fijne gevoel af en vraagt uw lichaam opnieuw om nicotine. Als er geen nicotine wordt toegevoerd treden er ontwenningsverschijnselen op totdat u weer de volgende sigaret rookt. Ontwenningsverschijnselen zijn erg vervelend en kunnen het lastig maken om definitief te stoppen met roken.

Geestelijke verslaving

De handeling van een sigaret opsteken gebeurt meestal routineus en automatisch. Een sigaret wordt standaard opgestoken op bepaalde momenten, bijvoorbeeld bij een kop koffie of na het eten. Ook als u bepaalde emoties ervaart kan het erg verleidelijk zijn om te roken. Deze emoties of vaste momenten roepen associaties op die u doen grijpen naar dat pakje. Dit is gewoontegedrag en het vergt aandacht en inspanning om dit los te kunnen laten.

Hoe blijft u uw verslaving de baas?

Als u wilt stoppen met roken is het van belang om zowel de lichamelijke als de geestelijke verslaving aan te pakken. Prostop kan u daarbij helpen. Onze behandeling bestaat uit twee delen. Eerst heeft u een stopadviesgesprek met uw therapeut. U bespreekt uw rookgedrag en krijgt een persoonlijk advies hoe u het beste kunt omgaan met moeilijke situaties die ontstaan door de geestelijke verslaving. Vervolgens krijgt u een laserbehandeling. Met een pijnloze laser worden verschillende behandelpunten op uw lichaam aangestipt. Deze behandeling zorgt ervoor dat de ontwenningsverschijnselen en de zin in een sigaret verminderd worden. Zo wordt het makkelijker om voorgoed te stoppen met roken.

Wilt u stoppen?

Voor meer informatie over de lasertherapie van Prostop of om een afspraak te maken kunt u contact opnemen via de website of bellen naar bel 088 78 67 700.

Delen: