Waarom is stoppen zo moeilijk?

Waarom is het zo moeilijk om te stoppen met roken?

Veel ex-rokers zullen beamen dat het stoppen met roken één van de moeilijkste dingen is die ze ooit hebben gedaan. Zelfs mensen die bergen hebben beklommen, zich in het bedrijfsleven hebben opgewerkt, of een kind hebben gekregen! Een roker onderneemt vaak meer dan vijf pogingen voordat hij definitief stopt. Toch, ondanks de moeilijkheden, weten we dat stoppen met roken beter is. U krijgt er een betere conditie van, een betere gezondheid, kinderen roken niet meer mee en u houdt er flink wat geld aan over! Maar waarom is het dan zo moeilijk om te stoppen met roken? Waarom zijn rokers niet meteen de eerste keer succesvol? Lees hier meer!

Rookverslaving in drievoud

Er zijn verschillende aspecten van invloed op een rookverslaving. In de meeste gevallen zijn het 3 factoren die de verslaving in stand houden. Wilt u succesvol stoppen met roken? Dan zal u alledrie aan moeten pakken:

Sociaal

Veel rokers zijn onderdeel van een sociale groep waarin ook gerookt wordt. Zo gaat u bijvoorbeeld met vrienden op een terras zitten in de stad – er komt een sigaret tevoorschijn. Even pauze tijdens werk? Dan gaat u naar buiten met de vaste kring aan collega’s die een sigaretje met u mee opsteken. Soms wordt de sigaret zelfs gebruikt om een gesprek te beginnen met iemand onder het mom van: “Heb je een vuurtje?”. Het is niet gek dat de rookverslaving in stand wordt gehouden als u zich vaak in dergelijke sociale contexten bevindt. Maar realiseert u zich ook dat juist zo’n sociaal aspect ook een goede motivatie kan zijn als u zich omgeeft met mensen die u juist aanmoedigen om te stoppen? Kortom, in plaats van stoppen in het geheim kunt u het beste aan iedereen laten weten dat u stopt. Omgeef u niet met mensen die ook roken en voorkom daarmee dat u in de verleiding komt. Zoek in plaats daarvan steun bij familie, vrienden of collega’s die ook willen dat u stopt. U vergroot de kans op succes aanzienlijk!

Fysiek

Zoals bij veel mensen wel bekend bevat een sigaret de verslavende stof nicotine. Zodra u deze stof inhaleert komt er dopamine in uw lichaam vrij, wat ook wel bekend staat als het geluksstofje. Als de hoeveelheid dopamine weer afneemt voelt u zich echter ellendig en treden er ontwenningsverschijnselen op, totdat u weer de volgende sigaret rookt. Rokers bouwen een tolerantie op voor nicotine, wat betekent dat u steeds meer nicotine nodig heeft om hetzelfde fijne gevoel te krijgen. In andere woorden, waar het ooit met één sigaret begint, zal het altijd leiden tot meer. Voor hulp om van de lichamelijke verslaving af te komen kunt u terecht bij Prostop.

Mentaal

De handeling van een sigaret opsteken gebeurt meestal routineus en automatisch. Een sigaretje wordt standaard opgestoken bij een kopje koffie, of misschien bent u gewend om er een op te steken na het eten? Misschien steekt u er altijd een op als u moe bent, of gestresst? De sigaret kan bijna de rol innemen van een soort vriend. Het is een gewoonte en hiervan moet u zich bewust zijn. Bepaalde associaties doen u grijpen naar dat pakje in uw tas. Zie deze aankomen en voorkom moeilijke situaties door de geestelijke verslaving de baas te blijven. Het zoeken van afleiding helpt vaak al een hele hoop!

Vindt u het ook moeilijk om te stoppen met roken? Wilt u graag vrijblijvend advies? Bij Prostop helpen we u graag op weg om voorgoed te stoppen. Neem hiervoor contact met ons op of bel 088 78 67 700

Delen: