Mijn partner wil niet stoppen met roken, maar ik wel. Wat nu?

Ik wil stoppen met roken, maar mijn partner niet!

Voor veel rokers is dit een lastige situatie. Eigenlijk zou u best willen stoppen maar het lijkt u niet haalbaar om in uw eentje te stoppen terwijl uw partner gewoon doorrookt. Want dan moet u het blijven aanzien dat de ander lekker een sigaretje opsteekt, terwijl u de grootste moeite hebt om er van af te blijven. Maar is het per se nodig dat uw partner stopt? Helemaal niet! U maakt zich onnodig afhankelijk van uw partner. Stoppen doet u zelf! Lees verder hoe u dat voor elkaar krijgt, ook als uw partner (nog) niet wil stoppen met roken.

Samen stoppen heeft natuurlijk voordelen

Natuurlijk is het prettig als u samen met uw partner kunt stoppen. De rookartikelen gaan de deur uit, er is minder verleiding doordat de ander gaat roken (u ziet, hoort, ruikt al die prikkels niet). U kunt elkaar ook steunen door elkaar over moeilijke momenten heen te tillen en door met elkaar te praten over de moeite die het stoppen kost. Er zijn echter ook nadelen aan samen stoppen.

De nadelen van samen stoppen

Vaak worden stoppers chagrijnig als ze stoppen. Eén chagrijnige stopper is al lastig, maar twéé tegelijk? U loopt het risico elkaar in de haren te vliegen in zo’n periode! Een ander nadeel is dat u afhankelijk bent van de motivatie van uw partner. Als uw partner het stoppen niet meer ziet zitten en het opgeeft, dan is dat voor u ook al heel snel een excuus om maar weer te gaan roken. Echte motivatie moet van binnen komen, en dus kunt u zich beter niet afhankelijk maken van de keuzes van een ander.

Stel dat u het alleen doet…

Als u toch bereid bent om de sigaret af te zweren ook als uw partner niet wil stoppen met roken, dan doet u er wel goed aan om een aantal afspraken te maken met uw partner.

In de eerste plaats is het verstandig uw partner te vragen of hij of zij u wel wil helpen om van het roken af te komen. De meeste rokers zijn van mening dat het altijd beter is om te stoppen, dus meestal zal uw partner hier wel toe bereid zijn. Een vervolgvraag is dan, of uw partner ook bereid is, om iets te veranderen aan het eigen rookgedrag om u in staat te stellen te slagen met uw stoppoging. Zo kan uw partner u al heel goed helpen door onder andere:

  • Geen sigaretten of shag te laten slingeren
  • Geen halve sigaretten in de asbak te laten liggen
  • Niet te roken in uw nabijheid
  • U geen trekjes te laten nemen
  • Rokende visite mee te nemen naar buiten

Het blijft niet moeilijk als een ander rookt!

Besef dat u alleen in de beginperiode moeite zult hebben met rokende mensen om u heen. In die periode blijft u het beste uit hun buurt. Maar na verloop van tijd kunt u zich er het beste in trainen om bij rokers in de buurt te kunnen zijn zonder zelf te willen roken. Op een gegeven moment gaat dat vanzelf, dan vindt u het ook niet aantrekkelijk meer. Het interesseert u misschien zelfs niet eens meer. Dan bent u echt klaar met roken!

Hoe u het ook doet, een goed hulpmiddel kan helpen!

Het voordeel van lasertherapie is, dat u op een duidelijk – van te voren bepaald – moment stopt. Na de laserbehandeling wordt het roken een stuk makkelijker. U heeft minder last van ontwenningsverschijnselen en de zin in een sigaret neemt af. En misschien geeft u wel zo’n goed voorbeeld aan uw partner, dat die na verloop van tijd ook zelf wil stoppen!

Neem contact met ons op voor meer informatie.

Delen: