arts overhandigt roker nicotinepleister

Hulpmiddelen bij stoppen met roken

Roken is een hardnekkige verslaving en een diep ingesleten gewoonte. Voor veel mensen is het moeilijk dat gewoontegedrag te veranderen. Er bestaan hulpmiddelen bij stoppen met roken om het u gemakkelijker te maken en de kans op succes te vergroten. Een combinatie van professionele begeleiding en farmacologische middelen is zeer effectief gebleken. De Prostop-coach kan u adviseren over welk hulpmiddel voor u het beste is. Let op: hulpmiddelen bieden weliswaar ondersteuning, maar het stoppen met roken zult u zelf moeten doen!

Enkele veelgebruikte hulpmiddelen zijn:

Nicotinevervangende middelen

Met deze middelen beïnvloedt u uw nicotinespiegel op een voor u acceptabel niveau, waardoor u minder last hebt van ontwenningsverschijnselen. De stof waaraan u verslaafd bent, blijft u een tijdlang op een andere manier toedienen, waardoor u in staat bent aan uw geestelijke verslaving te werken. Als u eenmaal geleerd hebt niet meer te roken, bouwt u de nicotinevervangers af. Nicotinevervangers zijn er in verschillende vormen: als pleisters, kauwgom en als tabletjes. De meeste mensen ervaren weinig tot geen bijwerkingen van nicotinevervangers.

Medicijnen op recept

In Nederland zijn 3 middelen verkrijgbaar op recept van een arts, namelijk Nortriptyline, Bupropion (Zyban) en Varenicline (Champix). Ze hebben een krachtige werking en zorgen ervoor dat het roken niet meer aantrekkelijk is. Men heeft geen trek meer of de sigaret smaakt niet langer. Deze medicijnen kunnen bijwerkingen geven. Per patiënt moet beoordeeld worden of het verstandig is ze te gebruiken en welk medicijn het meest in aanmerking komt.

Wilt u meer weten over wat uw opties zijn? Neem dan contact met ons op en we helpen u graag op weg. Kunt u niet wachten om aan uw rookvrije leven te beginnen? Dan kunt u ook direct een afspraak bij ons inplannen.

Delen: