man met koffie en sigaret

Geestelijke verslaving

Veel rokers schrijven hun verslaving toe aan lichamelijke afhankelijkheid. Ze kennen het smachten naar een sigaret en verklaren dat door het nicotinetekort in het bloed. Niet ten onrechte, maar er is meer aan de hand. Want het stoppen met roken is ook moeilijk door geestelijke verslaving! Wat is dat, geestelijke verslaving? Hoe ontstaat het en wat kunt u eraan doen?

Wat is geestelijke afhankelijkheid?

Als u stopt met roken met behulp van lasertherapie, dan heeft u weinig tot geen last van lichamelijke ontwenningsverschijnselen. Dat is in ieder geval de ervaring van de meeste rokers die een laserbehandeling hebben gehad. Toch vinden veel rokers de eerste periode na het stoppen moeilijk. De volgende dingen gebeuren bij veel rokers:

  • Ze denken de hele dag aan roken
  • Ze hebben het gevoel niet zonder sigaret te kunnen en het is heel moeilijk om weerstand te bieden tegen de drang om te roken.
  • Bepaalde momenten en situaties zijn bijzonder moeilijk (bijvoorbeeld na het eten, bij de koffie, of bij een alcoholisch drankje)
  • Ze voelen zich onthand en hebben moeite met dagelijkse bezigheden

Deze verschijnselen zijn het gevolg van geestelijke afhankelijkheid!

Hoe ontstaat geestelijke verslaving?

Wanneer u jarenlang een sigaret opsteekt bij telkens dezelfde gelegenheden of op dezelfde plaatsen, dan vindt er een automatische koppeling plaats tussen de situatie en roken. De situatie roept als het ware de zin in een sigaret op. Een goed voorbeeld is de associatie tussen koffie drinken en roken. Als u gewend bent om tijdens pauzes een kop koffie te drinken en daar een sigaret bij te roken, dan gaat koffie na verloop van tijd vanzelf zin in roken oproepen. Dat is ook niet vreemd gezien het groot aantal keren dat roken en koffie samen betrokken zijn geweest in een situatie.

De sterke associatie tussen context en roken maakt het voor rokers moeilijk (maar niet onmogelijk) om te stoppen.

Wat kunt u al doen vóór u gaat stoppen?

U kunt proberen de hechte verbinding tussen context en roken al wat ‘los te koppelen’ in de periode vlak voordat u definitief gaat stoppen. Doe dit bijvoorbeeld door:

  • Niet meer te roken op uw favoriete rookmomenten maar op andere momenten
  • Niet meer te roken op plaatsen waar u vroeger meestal rookte, bijvoorbeeld in de auto of aan de keukentafel
  • Als u vooral rookt bij de koffie of bij situaties met alcohol, drink dan een tijd minder koffie of drink het op een andere plaats en bewust zonder sigaret. Probeer ook minder alcohol te nuttigen of drink iets wat voor u minder gekoppeld is aan roken (bijvoorbeeld een wijntje i.p.v. een biertje).

Na de stopdatum

Bent u eenmaal gestopt, probeer dan de eerste paar weken de plaatsen te vermijden waar u anders altijd rookte. Ga niet aan tafel zitten met uw koffie en de krant als u daar altijd rookte, maar drink een kop thee op de bank.

Vermijd al te veel ‘dode’ momenten en kom in actie. Ga iets doen wat uw zinnen verzet en geef niet toe aan mijmeren over hoe lekker roken was. Na een paar weken beginnen de koppelingen al minder te worden en kunt u gaan experimenteren met moeilijkere situaties, zoals een praatje maken in een groepje waarbij anderen roken.

Na een paar maanden zijn de associaties zo goed als verdwenen. Dat wil niet zeggen dat u dan nooit meer zin hebt om te roken, maar wel dat u dan inmiddels geleerd heeft hoe u daarmee om kunt gaan!

Hoe helpt lasertherapie?

De lasertherapie van Prostop bestaat uit 2 delen: in het eerste gedeelte praat de therapeut met u over uw rookgedrag en uw geestelijke verslaving. Samen probeert u te achterhalen wat de belangrijkste risicosituaties zijn en wat de beste manier is om daarmee om te gaan.

In het tweede gedeelte krijgt u de laserbehandeling. Hiermee wordt de lichamelijke kant van uw verslaving aangepakt. Door de heilzame werking van de laserbehandeling kunt u de eerste tijd goed weerstand bieden tegen de aanvechting om weer te gaan roken. U ervaart geen of weinig ontwenningsverschijnselen en de zin in roken wordt minder. Mocht u toch het idee hebben dat na verloop van tijd de werking minder wordt dan kunt u een gratis nabehandeling aanvragen.

Maak niet de fout om te denken dat u na een maand nog steeds sterk nicotine-afhankelijk bent als u overvallen wordt door hevige zin om weer te roken. Meestal is het eerder de geestelijke afhankelijkheid waar u last van hebt. Die duurt langer en verdwijnt pas door heel bewust het roken uit uw gewoonten en gedachten te bannen.

Samengevat: lasertherapie helpt u bij de start om de lichamelijke verslaving aan te pakken. De geestelijke verslaving zult u zelf moeten aanpakken!

Klaar voor uw vliegende start? Neem nu contact op met Prostop. Onze medewerkers plannen graag een afspraak voor u in.

Delen: