Vrouw met mooie huid

Wat doet roken met de huid?

Dat roken slecht voor het lichaam is, weten we allemaal. De nieren, longen, lever en alvleesklier merken allemaal de gevolgen van roken. Maar wist u dat zelfs de huid niet aan de schadelijke effecten van roken ontkomt? Lees hieronder wat roken met uw huid doet. 

Het uiterlijk van een roker

Het is vaak goed te zien als iemand rookt. Ten eerste hebben rokers vaak gele nagels. Bij mannen zijn de haren van de baardstreek vaak ook geel verkleurd. Daarnaast zijn rimpels bij rokers erg goed zichtbaar en is er sprake van een grauwe kleur in het gezicht. De rimpels in het gezicht zijn vooral zichtbaar rondom de mond. Deze ontstaan door het vaak nemen van trekjes Dit zijn allemaal kenmerken van vroegtijdige huidveroudering. 

Huidveroudering

Iedere huid veroudert op ten duur. Huidveroudering komt voor op twee manieren, namelijk intrinsiek en extrinsiek. 

Intrinsieke huidveroudering is het natuurlijke proces van elastine- en collageenafbraak. Dit proces begint vanaf het 25e of 30e levensjaar van een mens en is volkomen normaal. De externe factoren die huidveroudering veroorzaken noemen we extrinsieke huidveroudering.  De bekendste factor is Uv-straling, 90% van de huidveroudering komt door de zon. Daarnaast is roken een hele belangrijke externe factor in het ontstaan van vroegtijdige huidveroudering. 

Het effect van roken op de huid kan op twee manieren voorkomen. Het eerste proces komt door de verminderde bloedvoorziening van rokers.  De stof nicotine zorgt ervoor dat bloedvaatjes steeds vernauwd worden. Daarnaast zorgen nicotine en koolmonoxide ervoor dat er een zuurstof te kort komt in het bloed. Dit zorgt zowel voor een grijze huid als voor een verstoorde wondgenezing. 

Verhoogde kans op huidziektes

De bovenstaande processen hebben ook invloed op het ontstaan van sommige huidziektes. Zware rokers hebben zesmaal een verhoogde kans om een chronische ontstekingsziekte van de haarzakjes te ontwikkelen. Ten tweede kan roken leiden tot psoriasis. Tot slot is roken een sterke risicofactor bij het ontwikkelen van huidkanker. Stoppen met roken heeft dus veel voordelen voor uw huid en gezondheid. 

Hoe kunt u stoppen met roken?

Stoppen met roken is erg lastig. Een laserbehandeling kan helpen om de ontwenningsverschijnselen te beperken en de trek in een sigaret te verminderen. Wilt u meer informatie over onze werkwijze? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via de website of door te bellen naar 088 786 7700.

Delen: