man die sigaret breekt om te stoppen met roken

Tips om succesvol te stoppen met roken

Stoppen met roken vergt doorzettingsvermogen en is niet altijd even makkelijk. Wij hebben een paar tips op een rijtje gezet om het makkelijker vol te houden.  Lees verder over hoe u succesvol kan stoppen met roken. 

Een ‘beetje stoppen’ werkt niet!

Stoppen met roken is een alles of niets zaak. We hebben het tenslotte over een verslaving en niet zo maar de eerste de beste! Nicotine is één van de meest verslavende stoffen die er zijn! Dus realiseert u zich het volgende: u stopt of u stopt niet, maar u stopt niet ‘een beetje’!

Daarom moet u er gewoon van uitgaan dat 100% rookvrij blijven uw doel is. Het is heel erg verleidelijk om aan het eind van de dag 1 of 2 sigaretten te roken en dan te denken dat u best goed bezig bent geweest omdat u al de hele dag niet gerookt hebt. De waarheid is dan echter dat u nog steeds verslaafd bent als u die 2 niet kunt laten!

Denk niet ‘of-of’, maar ‘en-en’!

Tabaksverslaving is niet óf een lichamelijke óf een geestelijke verslaving. Het is voor vrijwel alle rokers allebei. Dat betekent dat u het beste maatregelen kan nemen en voorbereidingen moet treffen om aan deze beide kanten van de verslaving het hoofd te bieden. Een laserbehandeling kan bijvoorbeeld effectief zijn in het onderdrukken van ontwenningsverschijnselen en u helpen met de lichamelijke verslaving. Maar als u de psychologische kant te sterk onderschat dan kan één verleidelijke situatie al te veel zijn!

Schat uw omgeving goed in!

Probeer van tevoren een idee te vormen of uw omgeving een krachtbron gaat worden of een barrière. Het kan een krachtbron zijn wanneer mensen om u heen positief staan tegenover uw voornemen om te stoppen. Aan de andere kant wordt het alleen maar moeilijker als niemand erin gelooft!

In het eerste geval kan u gebruik maken van de steun om u heen, in het laatste geval bent u op uzelf aangewezen en kan u soms beter proberen even uw omgeving te ontvluchten. Denk in dat geval bijvoorbeeld aan stoppen tijdens een vakantie als u ver weg van huis bent!

Kunt u tijdelijk wat ongemak aan?

U zou uzelf de volgende vraag kunnen stellen: “Ben ik bereid om me een aantal weken wat ongemakkelijker te voelen door het stoppen met roken? Kan ik dat er bij hebben?”

Als u het bijvoorbeeld erg druk heeft op uw werk de komende tijd of privé een onrustige tijd meemaakt, dan is het misschien niet het juiste moment om te stoppen. U moet immers bereid zijn om even op de koop toe te nemen dat u het er soms moeilijk mee gaat krijgen. Neem het niet te licht op en houd er rekening mee dat er moeilijke momenten gaan komen. Accepteer deze.

Goede voorbereiding 

Stoppen met roken zonder goede voorbereiding is als beginnen aan een bokswedstrijd terwijl uw bokshandschoenen nog thuis liggen. U moet weten waar de moeilijke momenten liggen en wat u in die situaties gaat doen om terugval te voorkomen. Kortom, voorbereiding maakt u weerbaar en verhoogt daarom de kans op succes.

Voor tips en advies over stoppen met roken kan u op onze website terecht.

Beloon uw nieuwe gedrag

Probeer niet alleen bezig te zijn met het afleren van uw rookgewoonte. Dat is iets uit het verleden. Probeer zo veel mogelijk te denken aan uw nieuwe levensstijl. De beste doelen zijn nog altijd een uitdrukking van wat u wil. Niet wat u niet wil. Als u namelijk tegen uzelf gaat zeggen: ‘niet aan die sigaret denken!’ Drie keer raden waar u dan steeds aan blijft denken? Inderdaad, die sigaret! In plaats daarvan: leid uzelf af en complimenteer uzelf als u weer een dag rookvrij bent gebleven. 

Het is belangrijk om uw nieuwe en gezonde levensstijl te belonen. Beloon uzelf voor uw rookvrij bestaan van het geld dat u niet meer hoeft uit geven aan sigaretten. Koop leuke dingen voor uzelf of trakteer uzelf door iets leuks te plannen! Maak het interessant voor uzelf om het stoppen met roken vol te houden!

Hulp nodig?

Kunt u een extra steuntje in de rug gebruiken bij uw stoppoging? Dan is de lasertherapie van Prostop misschien wel iets voor u. Lasertherapie is een moderne vorm van acupunctuur, waarbij verschillende behandelpunten op het lichaam gestimuleerd worden. Door deze behandeling worden de ontwenningsverschijnselen en de zin in een sigaret geminimaliseerd. Voor meer informatie over de lasertherapie van Prostop kunt u contact met ons opnemen via de website, of bellen naar 088 786 7700.

Delen: