vrouw die in een notitieboekje schrijft om zich voor te bereiden op stoppen met roken

Voorbereid stoppen met roken in oktober

Nog een aantal dagen en dan breekt Stoptober weer aan. 28 dagen stoppen met roken. Jaarlijks doen er 50.000 Nederlanders mee met Stoptober. Dit is hét moment dat Nederland stopt met roken. Maar niet iedereen lukt het om succesvol te stoppen. Om een succesvolle stopper te worden is namelijk een goede voorbereiding nodig. Rokers die in een opwelling proberen te stoppen, omdat ze genoeg hebben van hun verslaving vallen vaak na een paar dagen weer terug. Jammer van de poging en niet goed voor uw zelfvertrouwen dat u écht voorgoed kunt stoppen.
 
Hoe ziet een goede voorbereiding eruit? Waar moet u rekening mee houden?
Lees verder.

Vergelijk het eens met op vakantie gaan

Vergelijk het eens met op vakantie gaan

Als u op kampeervakantie gaat, dan gooit u waarschijnlijk ook niet ’s ochtends uw tent in de auto en vertrekt u hals over kop. Het zou best kunnen dat u ’s avonds in Frankrijk ontdekt dat u de tentstokken vergeten bent en dat de luchtbedden nog thuis op zolder liggen!
 
Meestal begint u al enige tijd van tevoren na te denken over wat u nodig hebt voor een prettige vakantie. U werkt uw checklist af en zorgt dat alles wat nodig is ook in de auto terecht komt. De belangrijkste mentale instelling is dat u vooruitdenkt en dat u zich voorstelt waar u terecht gaat komen en wat u daar nodig gaat hebben. Als u de bergen in gaat dan neemt u rotspennen mee en geen opblaasboot. Toch? Hetzelfde geldt voor het stoppen met roken.

Wat is de beste voorbereiding als u wilt gaan stoppen met roken?

  • Zorg dat u geen rookwaar meer in huis hebt op de stopdag. Gooi het restant aan shag of sigaretten de avond tevoren in de vuilcontainer of geef het weg. Zolang er nog iets in huis is wat u op kunt roken, zult u in de verleiding kunnen komen om dat ook te gaan doen.
  • Onderschat de moeilijkheden niet. U zult vast en zeker moeilijke momenten hebben en u kunt er beter van tevoren over nadenken wat u dan doet! Breng de belangrijkste risicosituaties in beeld en bepaal hoe u ervoor gaat zorgen dat u niet toegeeft aan de verleiding.
  • Denk goed na wat de redenen zijn dat u wilt stoppen. Op moeilijke momenten kunt u die weer terughalen. Dat zal u motiveren om het vol te houden. Schrijf ze als het fijn is zelfs op en hang ze ergens op waar u vaak langsloopt.
  • Als u meer dan 10 sigaretten per dag rookt, is de kans groot dat u te maken krijgt met ontwenningsverschijnselen. Er zijn methoden die deze verschijnselen kunnen verminderen zoals de laserbehandeling van Prostop.
  • Knip het grote doel “stoppen met roken” op in een aantal subdoelen. Iedere periode is een nieuwe mijlpaal. Na het bereiken van een mijlpaal kunt u gaan focussen op de volgende. De eerste herkenbare mijlpaal is bijvoorbeeld 1 week niet roken. Daarna 2 weken, en voor u het weet bent u 28 dagen gestopt, en u kunt na Stoptober ook gestopt blijven! Om de motivatie erin te houden kunt u uzelf bij het bereiken van een mijlpaal een mooie beloning geven.
  • Mocht u toch een keer bezwijken en op een onbewaakt moment toch een sigaret gaan roken, denk dan niet dat alles al verloren is. Zie het als een uitglijder en ga gewoon verder met stoppen. Probeer wel van de uitglijder te leren. Wat kunt u doen om te voorkomen dat dat nog een keer gebeurt? En bij Prostop is er op zo’n moment altijd de gratis nabehandeling. Die kan u helpen om moeilijke periodes door te komen!
Neem voor meer informatie contact met ons op. Onze Prostop medewerkers helpen u graag op weg.
Delen: