Vrouw vermoeid roken slaaptekort

Vermoeidheid en roken gaan hand in hand

Rokers slapen vaak slechter dan niet-rokers. Maar hoe komt dit? Uit onderzoek is gebleken dat roken vermoeidheid en slapeloosheid in de hand werkt. Dit komt met name door de nicotine in de sigaret. In deze blog leest u hoe dit werkt en waarom stoppen met roken een positieve invloed heeft op uw nachtrust.

De invloed van nicotine op slaap

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk. Nicotine kan dit verstoren. Allereerst is het zo dat u ook in uw slaap onbewust behoefte krijgt aan een sigaret. Dit is afhankelijk van hoeveel u rookt, maar wordt veroorzaakt door de verslavende werking van nicotine. De behoefte naar nicotine kan ervoor zorgen dat u midden in de nacht wakker wordt en dit kan leiden tot slapeloosheid. Deze hunkering is eigenlijk een ontwenningsverschijnsel.

Verder stijgen de hartslag en bloeddruk door het roken. Het energieniveau wordt verhoogd. Wie nog een sigaret rookt voor het naar bed gaan kan dan daardoor problemen ondervinden om in slaap te komen.

Rokers hebben vaker last van slaapproblemen

Onderzoek heeft aangetoond dat roken de algemene slaapcyclus verstoort. Het zorgt er niet alleen voor dat u moeilijk in slaap valt, maar rokers hebben ook vaker last van:

  • Nachtmerries
  • Snurken
  • Slaapapneu
  • Moeilijk wakker worden
  • Vermoeidheid overdag

Tips om beter te slapen

U kunt een hoop doen om zelf uw slaap te verbeteren. De volgende tips kunnen u helpen:

  • Span uzelf niet fysiek in voordat u gaat slapen
  • Lees een boek en leg uw telefoon weg. Het blauwe licht houdt u wakker
  • Raak niet gestrest van het feit dat u niet in slaap kunt vallen. Dit werkt vaak averechts
  • Drink ’s avonds geen koffie of andere cafeïnehoudende dranken
  • Houd een vast slaapritme aan: ga op een vaste tijd naar bed en sta op een vaste tijd op

Bovenstaande tips kunnen u helpen om uw nachtrust te verbeteren, maar zolang u rookt en nicotine tot u neemt kunnen de klachten zich voor blijven doen. Het beste advies dat wij u kunnen geven is om te stoppen met roken. 

Stoppen met roken helpt tegen de vermoeidheid

Het terugkeren van uw nachtrust is één van de vele positieve gevolgen van stoppen met roken. Houd er wel rekening mee dat zeker in de eerste paar dagen nadat u gestopt bent de slapeloosheid nog even aan kan houden of erger kan worden, totdat de nicotine uit uw lichaam is. Als u eenmaal door de heftigste ontwenningsfase heen bent, zal uw slaap verbeteren. Ook overdag ondervindt u dan meer rust en heeft u meer energie.

Hulp nodig?

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij het stoppen? Dan is de lasertherapie van Prostop misschien wel iets voor u. Lasertherapie is een moderne vorm van acupunctuur, waarbij verschillende behandelpunten op het lichaam gestimuleerd worden. Door deze behandeling worden de ontwenningsverschijnselen en de zin in een sigaret geminimaliseerd. Voor meer informatie over de lasertherapie van Prostop kunt u contact met ons opnemen via de website, of bellen naar 088 786 7700.

Delen: