Vermoeidheid en roken gaan hand in hand

Rokers slapen vaak slechter dan niet-rokers. De meeste rokers kunnen beamen dat zij niet elke avond even rustig slapen. Maar hoe komt dit? Uit onderzoek is gebleken dat roken vermoeidheid en slapeloosheid in de hand werkt. Dit komt met name door de nicotine in de sigaret. Hier leest u hoe dit precies werkt en wat u kunt doen om weer heerlijk weg te dromen.

De invloed van nicotine op slaap

Allereerst is het natuurlijk zo dat, afhankelijk van hoeveel iemand rookt, u ook in uw slaap onbewust behoefte krijgt aan een sigaret. Dit kan ervoor zorgen dat u midden in de nacht wakker wordt door de hunkering en dit kan leiden tot slapeloosheid. Deze hunkering is eigenlijk een ontwenningsverschijnsel!

Daarnaast is nicotine op zichzelf een stimulerende stof. Dat komt omdat het ervoor zorgt dat onder andere de stof dopamine vrijkomt in het lichaam en u zich energiek en blij gaat voelen. Wie nog een sigaretje rookt voor het naar bed gaan kan dan ook problemen ondervinden om in slaap te komen.

Op zich is het dus niet gek dat roken tot vermoeidheid kan leiden. Onderzoek heeft aangetoond dat roken de algemene slaapcyclus verstoort. Zoals gezegd komt dit door het moeilijke in slaap komen, het wakker worden door de hunkering, maar ook andere klachten kunnen resulteren in vermoeidheid. Het is gebleken dat rokers vaker last hebben van:

 • Nachtmerries
 • Snurken
 • Slaapapneu
 • Moeilijk wakker worden
 • Vermoeidheid overdag

Tips om beter te slapen

U kunt een hoop doen om zelf uw slaap te verbeteren. Let wel dat dit het feit niet wegneemt dat u van bovenstaande klachten last zult blijven houden zolang u rookt en nicotine tot u neemt. Een aantal tips om beter te slapen:

 • Span uzelf niet fysiek in voordat u gaat slapen
 • Lees een boek en leg uw telefoon weg. Het blauwe licht houdt u wakker
 • Raak niet gestresst van het feit dat u niet in slaap kunt vallen. Dit werkt vaak averechts
 • Drink ’s avonds geen koffie of andere caffeïnehoudende dranken meer
 • Houd een vast slaapritme aan: ga op een vaste tijd naar bed en sta op een vaste tijd op
 • Stop met roken!

Stoppen met roken helpt tegen de vermoeidheid

Rookt u en merkt u dat u slecht slaapt? Door te stoppen met roken is het terugkeren van uw nachtrust één van de vele positieve gevolgen. Houd er wel rekening mee dat zeker in de eerste paar dagen nadat u gestopt bent, de slapeloosheid nog even aan kan houden totdat de nicotine uit uw lichaam is. Als u eenmaal door de heftigste ontwenningsfase heen bent zal snel uw slaap verbeteren. Ook overdag ondervindt u meer rust en hebt u meer energie.

Hulp nodig?

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij uw stoppoging? Dan is de lasertherapie van Prostop misschien wel iets voor u. Lasertherapie is een moderne vorm van acupunctuur, waarbij verschillende behandelpunten op het lichaam gestimuleerd worden. Door deze behandeling worden de ontwenningsverschijnselen en de zin in een sigaret geminimaliseerd. Voor meer informatie over de lasertherapie van Prostop kunt u contact met ons opnemen via de website, of bellen naar 088 786 7700

 

Delen: