zakelijk stoppen met roken

Stoppen met roken met hulp van uw werkgever?

Eerder stond in “Het Ondernemersbelang” een artikel over de mogelijkheden van de Prostop Lasertherapie in incompany verband. Een Prostop lasertherapeut komt dan naar het bedrijf en behandelt de werknemers die dat willen en het bedrijf betaalt. Idee? Inspireer uw directie en kijk eens wat de mogelijkheden zijn! Uw werkgever zou u zomaar kunnen helpen stoppen met roken.

Steeds meer organisaties promoten een gezonde leefstijl onder hun werknemers. Medewerkers worden gestimuleerd om meer te sporten, gezonder te eten, voorzichtig te zijn met alcohol en vaak wordt ook het stoppen met roken aangemoedigd.

Gezondheidsbeleid

Het is in het belang van bedrijven om gezonde werknemers te hebben. Die zijn namelijk minder vaak ziek en worden niet zo gauw arbeidsongeschikt. Ze zijn fitter en zitten beter in hun vel. Daarom worden in bedrijfskantines naast kroketjes en gehaktballen vaak ook gezonde alternatieven aangeboden als salades en ‘broodjes gezond’. Of werknemers daar gebruik van maken is hun eigen beslissing. Dat geldt ook voor roken. Tot voor kort hadden veel bedrijven interne rookruimtes, maar die worden steeds vaker opgedoekt en dan mag er binnen niet meer worden gerookt. Als u dan wilt roken, kunt u naar buiten gaan of ervoor kiezen helemaal niet meer te roken. Niemand kan u echter verplichten tot bepaald gedrag. Er is er maar één die keuzes maakt, en dat bent u! Een werkgever mag u hooguit stimuleren tot gezonder gedrag, bijvoorbeeld door een stoppen-met-roken programma te bekostigen.

Crisis of kans?

Er zijn mensen die zich heftig verzetten tegen dit soort maatregelen. Ze ervaren het als ‘bemoeienis’ of ‘gezondheidsmaffia’. En het is natuurlijk vervelend dat u uw sigaretje niet meer mag roken. Misschien dat u zelfs afkickverschijnselen krijgt tijdens werktijd. Dan is het vooral crisis. Maar u kunt die situatie ook zien als een kans! Want als u niet mag roken op het werk, dan rookt u op een werkdag waarschijnlijk veel minder dan wanneer u kunt roken wanneer u maar wil. Er zijn mensen die zelf concluderen: “Ik ben eigenlijk wel blij dat het niet meer mag, want nu rook ik in iedere geval een stuk minder!” Kortom: rookbeleid op werk kan dienen als een extra stok achter de deur.

Als u minder rookt, loopt u minder risico op gezondheidsschade. En misschien is een rookverbod zelfs een stimulans om helemaal van het roken af te komen! Want als u op het werk, in het café, in openbare gebouwen en in het openbaar vervoer niet meer mag roken, is het dan niet veel gemakkelijker om er dan maar helemaal mee te stoppen?

Niet-rokers hebben nergens last van!

Als u niet meer rookt, hoeft u zich niet meer te ergeren aan rookverboden. U heeft geen ontwenninsgverschijnselen, geen humeurigheid, geen ‘hunkering’. Dat geeft een enorm gevoel van vrijheid. En uiteraard vaart uw portemonnee er wel bij. Ziet u er tegenop om voorgoed te stoppen? Informeer dan eens bij uw werkgever of er mogelijkheden bestaan om bedrijfsbreed een stoppen-met-rokenprogramma te bekostigen en de behandelingen binnen de muren van het eigen bedrijf tijdens werktijd te laten plaatsvinden.

Maak uw werkgever eens attent op het bestaan van diensten zoals die van Prostop Zakelijk. Stuur het eens door en praat eens met directie of ondernemingsraad of er mogelijkheden zijn. Misschien een unieke kans voor u om van het roken af te komen zonder extra kosten! Voor de werkgever zijn er ook weer mogelijkheden om de therapie als een fiscale aftrekpost op te voeren. Een absolute win-winsituatie dus!

Meer informatie om goed voorbereid het gesprek aan te gaan met uw werkgever? Neem vrijblijvend contact met ons op. We staan u graag te woord.

Delen: