Vrouw rookt een sigaret, wat leidt tot een slechtere mondgezondheid

Wat doet roken met uw mondgezondheid?

Het is algemeen bekend dat het roken van sigaretten, sigaren of pijp kan leiden tot verschillende ernstige gezondheidsproblemen. Maar wist u dat roken ook gevolgen kan hebben voor uw mondgezondheid? In deze blog leggen we uit hoe roken de gezondheid van uw tanden en tandvlees beïnvloedt en bespreken we de voordelen van stoppen.

Effecten van roken op uw mondgezondheid

Tandvlees

Nicotine heeft een effect op de mondgezondheid, omdat de bloedstroom naar het tandvlees vermindert. Dit betekent dat het tandvlees minder zuurstof en voedingsstoffen krijgt. Daardoor wordt het vatbaarder voor infecties en ontstekingen. Dit kan leiden tot gingivitis (ontstoken tandvlees) en parodontitis (tandvleesontsteking die het bot en de tanden kan aantasten).

Tandplak en tandsteen

Roken kan ook leiden tot de ophoping van tandplak en tandsteen op de tanden. Tandplak en tandsteen zijn harde, ruwe stoffen die bacteriën en voedselresten vasthouden en zich hechten aan het oppervlak van de tanden. Als ze niet worden verwijderd, kunnen ze leiden tot gaatjes, tandvleesaandoening en het loslaten van tanden en kiezen.

Tanden en uiterlijk

Bovendien kan roken leiden tot verkleuring van de tanden en slechte adem. Nicotine en andere chemicaliën in tabaksrook hopen zich op op het oppervlak van de tanden en leiden tot gele of bruine vlekken. Hierdoor is uw glimlach een stuk minder stralend.

Voordelen van stoppen met roken

Stoppen is altijd een goed idee, zeker voor uw mondgezondheid. Binnen zes weken treden de eerste gunstige effecten voor uw mondgezondheid al op. Hieronder staan enkele voordelen van het stoppen met roken:

  • De conditie van uw tandvlees gaat niet verder achteruit
  • Minder risico op het ontwikkelen van tandvleesaandoeningen
  • Minder verkleuring van de tanden
  • De bloedstroom naar het tandvlees kan toenemen, waardoor het tandvlees beter wordt voorzien van zuurstof en voedingsstoffen
  • Het risico op mondkanker neemt af

Bent u klaar voor een rookvrij leven?

Stoppen met roken is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. De lasertherapie van Prostop kan u helpen om het stoppen iets makkelijker te maken. Lasertherapie is een moderne vorm van acupunctuur, waarbij verschillende behandelpunten op het lichaam gestimuleerd worden. Door deze behandeling worden de ontwenningsverschijnselen geminimaliseerd en de zin in een sigaret onderdrukt. Voor meer informatie, of om een afspraak te maken, kunt u contact opnemen via de website, of bellen naar 088 786 7700.

Delen: