vrouw ervaart spanning en emoties na stoppen met roken

Spanning en emoties na het stoppen met roken

Bij een poging om te stoppen komt u als roker een aantal lastige zaken tegen. Omgaan met stress, spanning en negatieve emoties behoren tot de top.

Spanning en stress

In de eerste twee à drie weken zult u vooral bezig zijn met vervelende ontwenningsverschijnselen zoals onrust, slapeloosheid, concentratieproblemen en toegenomen eetlust. Vervolgens zult u ook ontdekken dat het omgaan met stress en spanning ook zal veranderen. Voorheen had de sigaret hier vaak een belangrijke invloed op maar als u gestopt bent zult u merken dat u moet leren om hier anders mee om te gaan.

De meest gebruikelijke strategieën van omgaan met stress en spanning zijn vluchten of vechten ( flight or fight). Vluchten kan een goede keuze zijn in gevaarlijke situaties die van korte duur zijn maar is niet geschikt voor het omgaan met stressbronnen die telkens terugkomen en waarbij het roken van een sigaret altijd een belangrijke rol heeft gespeeld. U kunt bijvoorbeeld niet altijd weglopen voor de stressbronnen die uw werk met zich meebrengt. Het is dan effectiever om te onderzoeken of u iets kunt veranderen aan uw situatie die de stress veroorzaakt. Door bijvoorbeeld anders op de stress te reageren binnen uw werk door vaker ‘nee’ te zeggen of uw werk anders te organiseren.

Omgaan met emoties

Naast omgaan met spanning moet een roker ook leren omgaan met emoties. Rokers nemen meestal een sigaret op moeilijke momenten of wanneer de roker zich onzeker voelt. Als de sigaret dan wegvalt voelt u zich onbeschermd en kwetsbaar tegen al die opkomende emoties. Een eenvoudig advies is: loop er niet voor weg maar laat de emoties tot u doordringen, accepteer ze en probeer te achterhalen welke boodschap ze willen geven en probeer bij hoogoplopende emoties in uw omgeving steun en begrip te vinden. Negatieve emoties als teleurstelling of verdriet zijn ook emoties die bij het leven horen en laten vaak zien dat een roker deze emoties heeft weggestopt. Als u hier anders mee om kunt gaan, krijgt u ook een positievere kijk op het stopproces.

Wilt u graag weten wat Prostop voor u kan betekenen om u dat steuntje in de rug te geven? Kijk op onze website of neem contact met ons op voor meer informatie.

Delen: