groepje jongeren aan het roken

Invloed van omgeving op stoppen met roken

Wanneer mensen willen stoppen met roken en zich bevinden in een omgeving die het stoppen aanmoedigt, zijn hun kansen op succes redelijk hoog. In een omgeving zijn waar anderen roken en het roken aanmoedigen, is het best lastig. De mensen om hen heen vinden roken normaal en praten er positief over. Hoe kun je dan stoppen als je dat echt wilt? Hier lees je meer over hoe je omgeving invloed heeft op stoppen met roken.

Positieve invloed van onze omgeving

Ons gedrag wordt beïnvloed door de mensen om ons heen. Dit kan goed zijn. Kinderen leren dingen van hun familie en vrienden. Bijvoorbeeld hoe ze veilig moeten zijn op straat of voorzichtig moeten zijn bij water als ze niet kunnen zwemmen.

Soms is invloed negatief

Maar soms is de invloed van onze omgeving niet goed. Als mensen in uw omgeving ongezonde of gevaarlijke dingen doen, kan u dat ook gaan doen. Bijvoorbeeld, als veel mensen in uw buurt veel alcohol drinken, is er een kans dat u dit ook gaat doen. Hetzelfde geldt voor roken. Als veel mensen om u heen roken en er positief over praten, is de kans groter dat u ook gaat roken.

Rookkringen en rookfamilies

Kijken we specifiek naar roken, dan zien we dat jongeren veel eerder beginnen met roken in een rokende omgeving. Ze vinden roken ook normaler dan jongeren in een niet-rokende omgeving. Rokende ouders zeggen vaak tegen hun kinderen dat ze niet moeten gaan roken, maar door zelf het voorbeeld te geven zullen hun kinderen juist eerder gaan roken. Dit wordt nog versterkt als er in de groep leeftijdgenoten ook een positieve attitude bestaat t.a.v. roken.

Moeilijk om uit het systeem te breken

Indien uw ouders, broers en zussen, neven en nichten ook allemaal roken, dan moet u wel erg sterk in de schoenen staan om met roken te stoppen. Want als u stopt, dan wordt uw omgeving uw handicap. Want u ziet de hele dag door pakjes sigaretten en shag liggen. U ziet mensen een sigaret uit het pakje halen en genietend een eerste trek nemen. U ruikt de geur van de verse tabak. Dit alles is koren op de molen van uw verslaving. Want als u gestopt bent dan verlangt u naar een sigaret en met al die prikkels om u heen wordt het heel moeilijk om niet toe te geven aan de drang om zelf te gaan roken.

Wat kunt u doen?

Bravo als u het besluit heeft genomen om toch te stoppen! Om niet de dupe te worden van al die rookprikkels om u heen kunt u de volgende dingen doen:

 • Vraag uw dierbaren om zo min mogelijk in uw nabijheid te roken
 • Vraag hen om geen pakjes sigaretten te laten slingeren
 • Blijf de eerste paar weken als het kan weg bij familiebijeenkomsten waar veel gerookt wordt
 • Ga op de momenten die voor u het moeilijkst zijn, naar een rookvrije omgeving
 • Wapen u tegen opmerkingen als:
  • “Wat doe je toch moeilijk! Neem er nou toch eentje!”
  • “Eentje kan toch geen kwaad?
  • “Joh, dat gaat je echt niet lukken! Ik kan het weten, ik heb het ook geprobeerd!”

Met andere woorden: laat u niet afleiden door wat anderen doen en zeggen. Hou vast aan het doel dat ú zichzelf gesteld hebt. Hou dat doel voor ogen in de vorm van een zo positief mogelijk beeld. Kortom: beperk de invloed van uw omgeving op uw poging om te stoppen met roken!

Verdere ondersteuning nodig?

Het is altijd wel een stuk gemakkelijker om te stoppen als u niet zoveel last heeft van ontwenningsverschijnselen. Maak daarom een afspraak voor een laserbehandeling van Prostop.

Delen: