Kind met astma met inhalator

IC-opname kinderen met astma door meeroken

Jaarlijks worden ongeveer 2.200 kinderen met heftige astmaklachten opgenomen in het ziekenhuis. Daarvan komen jaarlijks 200 kinderen zelfs op de IC terecht. Een kwart hiervan blijkt nicotine in het lichaam te hebben. Meeroken en het inademen van derdehands rook is voor iedereen gevaarlijk, maar voor kinderen met astma kan dit een risicofactor voor een IC-opname zijn. Dit blijkt uit onderzoek van het Sophia Kinderziekenhuis. Zelfs als ouders buiten roken, kan dit al schadelijk zijn voor kinderen. In deze blog vertellen wij u meer over roken, astma en de gevaren van meeroken. 

Roken en astma

Roken en astma is een hele slechte combinatie. Bij astma zijn de longen overgevoelig. Sigarettenrook prikkelt de longen en luchtwegen. Hierdoor kunt u gaan hoesten of zich benauwd voelen. Het maakt de astmaklachten steeds erger en bovendien kan sigarettenrook een astma-aanval uitlokken. Voor kinderen kan dit erg gevaarlijk zijn en dus leiden tot een ziekenhuisopname. 

Het gevaar van meeroken 

Meeroken is het inademen van rook die in de omgeving terechtkomt. Dit wordt ook wel tweedehands rook genoemd. Tweedehands rook kan uit smeulende sigaretten komen, of uit rook die rokers uitblazen. Deze rook bevat honderden schadelijke stoffen. Als mensen met astma alleen al in aanraking komen met tweedehands tabaksrook, kan dit een astma-aanval veroorzaken. Roken is dus niet alleen schadelijk voor uzelf, maar ook voor uw omgeving.

Derdehands rook inademen

De rookdeeltjes die in de omgeving terecht komen na het roken van een sigaret noemen we derdehandsrook. Deze deeltjes blijven zitten in meubels, in kleding en op de handen. De schadelijke stoffen kunnen vervolgens weer terecht komen in de lucht en door anderen geïnhaleerd worden. Ook als u niet in het bijzijn van anderen rookt, lopen zij dus alsnog het risico om tabaksrook binnen te krijgen. 

Kinderen en baby’s lopen een groter risico om derdehands rook binnen te krijgen, omdat zij sneller dingen in hun mond stoppen. Veel ouders zijn zich hier alleen niet van bewust. Als u buiten, of onder de afzuigkap rookt, kan dit dus alsnog gevaarlijk zijn voor uw kind. Al helemaal als uw kind astma heeft.

Bent u klaar voor een rookvrij leven voor u en uw omgeving?

Het moge duidelijk zijn dat stoppen met roken het beste is wat u kunt doen voor uzelf en uw omgeving. Prostop helpt u hier graag bij. De lasertherapie van Prostop is een moderne vorm van acupunctuur, waarbij verschillende behandelpunten op het lichaam gestimuleerd worden. Door deze behandeling worden de ontwenningsverschijnselen geminimaliseerd en de zin in een sigaret onderdrukt. Voor meer informatie over deze laserbehandeling kunt u contact met ons opnemen via de website, of bellen naar 088-7867700

Delen: