Kind die meerookt

Het gevaar van “meeroken”

Het inademen van de sigarettenrook die andere mensen uitblazen is schadelijk. Dit wordt “meeroken” of “tweedehands rook” genoemd. In omgevingsrook zijn meer dan 50 kankerverwekkend stoffen vastgesteld. Meeroken brengt veel risico’s met zich mee. In deze blog vertellen wij u wat de risico’s zijn voor volwassen en kinderen. 

De risico’s voor volwassenen

Het regelmatig inademen van de rook van anderen vergroot de kans op longkanker met 20% tot 30%. Ook neemt de kans op hart- en vaatziekten toe door meeroken. Daarnaast kan het inademen van tabaksrook zorgen voor ademhalingsstoornissen, zoals astma en COPD. Tot slot is meeroken een risicofactor voor het ontwikkelen van dementie. 

 De risico’s voor kinderen

Voor kinderen van rokende ouders vormt omgevingsrook ook een gevaar. Kinderen die meeroken hebben een vergoot risico op leukemie en hersentumoren. Daarnaast zorgt de tabaksrook ervoor dat de longen van kinderen niet goed ontwikkelen. 

Meeroken kan al beginnen bij ongeboren kinderen. Als een moeder tijdens de zwangerschap tabaksrook inademt, rookt de foetus automatisch mee. Dit verhoogt het risico op een lager geboortegewicht, een hazenlip of vroeggeboorte. Verder is uit recent onderzoek gebleken dat roken tijdens de zwangerschap ook ernstige gevolgen heeft voor de hersenen van het ongeboren kindje. De kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap bleven roken hebben op tienjarige leeftijd meetbaar kleinere hersenen. Om alle gevaren van meeroken te verminderen, is het van groot belang dat tabaksrook volledig vermeden wordt. Door te stoppen met roken beschermt u dus niet alleen uzelf, maar ook uw omgeving!

Stoppen met roken

Wilt u ervoor gaan en definitief vaarwel zeggen tegen de sigaret? Daar kunnen onze therapeuten u bij helpen. Prostop biedt lasertherapie om u te helpen bij het stoppen met roken. Door de pijnloze laserbehandeling worden de ontwenningsverschijnselen verminderd en de behoefte aan een sigaret onderdrukt. Voor deze behandeling betaalt u eenmalig €275. Dat bedrag heeft u al terugverdiend als u één maand niet rookt! Voor meer informatie over de lasertherapie van Prostop kunt u contact met ons opnemen via de website, of bellen naar 088 786 7700

Delen: