Bord met in krijt het woord "tips" geschreven

Stoppen met roken advies en tips

Onze therapeuten met jarenlange ervaring hebben voor u het beste advies om te stoppen met roken opgesteld. Het advies bestaat uit een tiental tips. U vindt ze hier:

1. Laat zo veel mogelijk mensen weten dat u stopt

Vertel het aan uw vrienden, collega’s en familie. Vraag ze om u te steunen als het kan en om streng te zijn indien nodig. Ook kunt u terecht op de Facebookpagina van Prostop. Veel mensen vinden hier namelijk steun om het stoppen vol te houden.

2 Bouw niet af, maar stop helemaal

Minderen of het roken langzaam afbouwen leidt immers zelden tot een definitieve bevrijding van de rookverslaving. Het beste is om meteen helemaal te stoppen.

3 Verwijder alles wat doet denken aan roken

Asbakken, lucifers en aanstekers, vloeitjes, lege of halflege pakjes sigaretten: weg ermee! Zorg dat voorwerpen die u sterk met roken associeert niet langer in het zicht staan. Nadat u de rookartikelen hebt weggegooid kunt u het beste meteen ook de vuilnisbak buiten zetten. Met de bedoeling dat de rookgeur niet in uw huis blijft hangen.

4 Bepaal een stopdatum

Stel voor uzelf een stopdatum vast op een dag die voor u goed aanvoelt. Kies bij voorkeur een dag in een periode waarin u niet te veel stress verwacht.

5 Pas op met alcohol en koffie

Drink de eerste dagen geen alcohol en minder met koffie. Beide worden vaak gedronken in combinatie met roken en stimuleren de behoefte aan een sigaret.

6 Schakel professionele hulp in

Onderzoek toont aan dat de kans om definitief te stoppen met roken tot 10 keer groter is als u zich door een professional laat helpen.

7 Zorg voor voldoende beweging

Ga sporten of maak regelmatig een wandeling. Daarmee bevordert u de werking van de darmen.

8 Verander uw gewoonten

Er waren situaties waarin u gewend was te roken. Zet op papier wat voor u de vaste rookmomenten waren en met welke andere (afleidende) activiteiten u deze momenten voortaan gaat vullen.

9 Denk positief!

Indien u toch zin krijgt in roken, helpt het om positief te denken. Niet denken dat u iets mist of niet meer mag, maar juist tegen uzelf zeggen: ‘Ik ben sterk en wil gezond leven’, ‘Ik wil een goed voorbeeld zijn voor mijn kinderen en omgeving’, of ‘Ik ga er beter en gezonder uitzien’. Positieve gedachten zullen u immers positief beïnvloeden.

10 Beloon uzelf

Ten slotte: bereken hoeveel geld u uitspaart door te stoppen. Als u een pakje per dag rookte, scheelt u dat al snel zo’n € 240,00 per maand. Dat geld (of een deel ervan) kunt u uitgeven aan een beloning om uzelf gemotiveerd te houden. Zorg ervoor dat u uw beloning op korte termijn inplant!

Concluderend zijn er een hoop maatregelen die u zelf kan treffen om het stopproces zo makkelijk mogelijk te maken. Ons advies om u te helpen stoppen met roken zou u daarmee heel eind op weg moeten helpen. Indien u toch nog een steuntje in de rug nodig hebt, is Prostop er om u te helpen. Lasertherapie zorgt er namelijk voor dat de ontwenningsverschijnselen zo veel mogelijk worden geminimaliseerd. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op of kijk op onze website. 

Delen: