Mensen die in hun pauze buiten koffie drinken

Rookruimtes in bedrijven vanaf 2022 gesloten

Vanaf 1 januari 2022 moeten alle rookruimtes in openbare gebouwen en bedrijven verplicht gesloten worden. Buiten op het terrein kan er in sommige gevallen wel nog gerookt worden, maar ook deze regels worden flink aangescherpt. Bij overtreding van dit rookverbod kan er een boete van 600 tot 4500 euro worden opgelegd. In dit artikel leggen wij uit wat deze verandering voor u en uw medewerkers betekent. 

Wat verandert er precies?

Alle rookruimtes die in het pand aanwezig zijn moeten dus sluiten. Daarnaast is het ook niet altijd mogelijk om buiten het pand te roken. Rookruimtes op het buitenterrein mogen namelijk alleen nog onder de volgende voorwaarden geplaatst worden: 

  • De rookruimte mag niet aan het gebouw grenzen; 
  • De rookruimte mag in geen geval overlast veroorzaken voor mensen in het gebouw, of mensen die het gebouw willen betreden;
  • De rookruimte mag geen andere functie hebben waarvoor andere mensen de ruimte moeten betreden, zoals een fietsenstalling. 

Op deze manier wordt het voor de medewerkers een stuk lastiger om een rookpauze te nemen tijdens het werk. 

Waarom deze wetswijziging?

Deze afspraken zijn opgenomen in het Nationaal Preventieakkoord. Dit document is opgesteld door de overheid in samenwerking met meer dan 70 organisaties. Het doel is om Nederlanders gezonder te maken. Met de maatregelen die hierin opgenomen staan wordt er onder andere gestreefd naar een rookvrije generatie vanaf 2040. Voorbeelden van maatregelen zijn het reduceren van verkooppunten van rookwaren, het verhogen van accijnzen en het rookvrij maken van verschillende locaties. Sinds 1 juli 2021 geldt er al een verbod op rookruimtes in (semi-)overheidsgebouwen. Bedrijven zijn vanaf 1 januari 2022 aan de beurt. 

Wat kunt u doen voor uw rokende medewerkers?

Medewerkers krijgen door deze verandering steeds minder mogelijkheden om een rookpauze te nemen. Dit is daarom een mooi moment om ze hulp te bieden om van het roken af te komen. Prostop heeft hier een speciaal stoppen met roken programma voor ontwikkeld, met lasertherapie als behandelmethode. Lasertherapie is een effectieve methode die de ontwenningsverschijnselen en de zin in een sigaret sterk verminderen. Aanvullend bieden wij een voorlichtingsbijeenkomst, een voorbereidende training en een nazorgtraining. 

Interesse?

Heeft u interesse in een stoppen met roken programma speciaal voor uw werknemers? Neem dan contact met ons op. Onze medewerkers geven u graag advies. 

Delen: