groep vrienden roken op een picknick bankje

Omgang met rokers na het stoppen

Als u stopt met roken, blijft u in de omgang komen met rokers. Dat is niet te voorkomen. De vraag is wél hoe u na uw stopdatum omgaat met mensen die willen roken in uw omgeving of zelfs in uw huis. Misschien vraagt u zich af of u het sociale contact niet zult gaan verliezen met diegenen waar u voorheen gezellig een sigaretje mee rookte. Hoe kunt u met dit soort situaties het beste omgaan?

De eerste weken

Het klinkt misschien raar, maar de eerste 3 weken kunt u het beste rokers uit de weg gaan. U zit dan namelijk in een periode dat het u nog veel moeite kost om van de sigaret af te blijven. Maak het uzelf niet al te moeilijk en zoek die eerste weken vooral contact met niet-rokers. U staat dan niet bloot aan de verleiding om mee te gaan roken, en u kunt ook met gerust hart praten over de vele voordelen van een rookvrij leven!

Maar hoe moet dat op het werk?

Als u een baan heeft, dan heeft u waarschijnlijk ook rokende collega’s. Daar gaat u in de pauzes tot nu toe mee naar de rookruimte of naar buiten. Onder het genot van een peuk wordt er heel wat afgepraat. Moet u dat nu straks gaan missen? Nee hoor, dat is helemaal niet nodig.

U kunt op termijn weer gewoon met de rokers naar buiten. Buitenlucht is goed voor iedereen. Alleen zult u ook op het werk de eerste paar weken voorzichtig moeten zijn. Er zijn namelijk altijd rokers die proberen om u te verleiden uw stoppoging op te geven. Kies daarom de eerste weken bewust voor een andere pauzeplaats en vermijd omgang met rokers. Misschien is er een rookvrije koffiekamer of kantine, of kunt u een wandelingetje maken in de omgeving.

Na 3 weken mag het anders!

U kunt niet uw hele leven ver van rokers blijven. Sterker nog, u zult ermee moeten leren omgaan dat anderen roken terwijl u dat niet doet. De eerste weken is het verstandig om uit de buurt te blijven van de rokers, maar daarna kunt u ze het beste gaan opzoeken. U kunt zichzelf dan trainen in het zien en ruiken van sigaretten en u kunt bewust leren omgaan met verleidingen én met de reacties van anderen op uw stopactie. Als u het er moeilijk mee krijgt, adviseren we u om dan onmiddellijk uit de situatie te stappen. Als u het aankunt, blijf dan en kijk hoe het u afgaat. Observeer ook hoe de anderen roken en denk bij uzelf: “dat hoef ik niet meer!”

Spelregels over roken

Ex-rokers vinden het soms moeilijk om anderen te vragen om niet te roken in hun huis. Ze voelen zich bezwaard, omdat ze zelf ook hebben gerookt. Waarom zouden ze het anderen dan moeten verbieden? Toch zijn er een paar goede redenen voor om dat wél te doen:

  • U heeft gekozen voor een gezonde leefstijl. Waarom zou u dan anderen toestaan om uw kamer vol rook te blazen die daar nog minimaal 24 uur blijft hangen?
  • Als anderen roken in uw nabijheid, is de kans dat u zelf weer begint een stuk groter. Vraag gerust of anderen u willen helpen door buiten te roken. Wees duidelijk in wat u wilt en leg rustig uit waarom. Steeds meer rokers vinden het heel begrijpelijk dat ze niet binnen mogen roken!

Het went, maar het kost even wat tijd!

Kortom: vermijd de omgang met rokers de eerste periode nadat u gestopt bent. Hoe meer u kunt hebben, hoe meer u dit weer kan opbouwen en durf uw eigen grenzen aan te geven die u helpen het vol te houden! Stoppen met roken is niet heel gemakkelijk, anders deed iedereen het wel. De lasertherapie van Prostop als steuntje in de rug vergroot uw slagingskans . En u kunt altijd rekenen op een begeleider die u helpt met keuzes te maken zoals hierboven beschreven!

Maak gerust een vrijblijvende  bel-afspraak, de telefonisch consulenten van Prostop helpen u graag!

Delen: