Man die bord met friet eet

Gewichtstoename door te stoppen met roken

U heeft het ongetwijfeld weleens gehoord: “Ik ken iemand die stopte met roken en vervolgens 10 kilo aankwam”. Veel mensen die willen stoppen met roken zijn bang voor gewichtstoename. Maar is het echt zo dat u aankomt als u stopt met roken? En zo ja, hoe komt dat dan? In deze blog vertellen wij u alles over het effect van stoppen met roken op uw gewicht. 

Stofwisseling

Het is een feit dat veel rokers een paar kilo aankomen op het moment dat zij stoppen. Roken heeft namelijk een effect op uw stofwisseling: deze wordt sneller. Dit betekent automatisch dat de stofwisseling ook weer vertraagt op het moment dat u stopt. Als gevolg daarvan kunt u ongeveer 3 kilo aankomen. Wat daarentegen wel een fabel is, is dat u 20 kilo kunt aankomen door het stoppen met roken. Als u meer dan een paar kilo aankomt heeft dit echt een andere reden. 

Meer snacken 

Als u een zware roker bent, rookt u waarschijnlijk een groot deel van uw dagelijkse sigaretten uit gewoonte. Het afleren van gewoontegedrag is heel erg moeilijk. Dit is één van de lastigste dingen van stoppen met roken. Stoppers gaan daarom vaak op zoek naar alternatieven als zij hunkeren naar een sigaret. Veel mensen proberen de hunkering te stillen door te gaan snacken. Dit is de hoofdoorzaak dat mensen zwaarder worden na het stoppen met roken. Daarnaast wordt de verleiding om te eten groter, omdat het smaak- en reukvermogen weer beter wordt na het stoppen. Hierdoor wordt het extra lastig om ongezonde snacks te weerstaan. 

Tips om gewichtstoename te voorkomen 

Het is zeker mogelijk om op gewicht te blijven als u gestopt bent met roken. De volgende tips kunnen u hierbij hepen:

  • Wees uzelf bewust van uw triggers om te roken. Als u deze herkent, kunt u deze beter vermijden om moeilijke situaties te voorkomen. 
  • Haal gezonde snacks in huis. Als u voelt dat u de behoefte krijgt om te snacken, neem dan wat snoeptomaatjes, komkommer met dip, of een fruitsalade. 
  • Zorg dat u genoeg beweegt. Sporten, of een stuk gaan wandelen kan een goede afleiding zijn als u naar een sigaret verlangt. Daarnaast wordt uw conditie weer beter door het stoppen met roken. Dit zult u zeker merken op de momenten dat u gaat sporten of wandelen, wat erg motiverend kan zijn om het stoppen vol te houden! 
  • Wees niet te streng voor uzelf. Streef naar een gezond eetpatroon dat goed vol te houden is. Dat betekent dat u best kunt genieten van een bak chips of een appelflap op z’n tijd, als het maar met mate is. 

Bent u klaar voor een rookvrij leven?

Prostop biedt lasertherapie om u te helpen bij het stoppen met roken. Lasertherapie is een moderne vorm van acupunctuur, waarbij verschillende behandelpunten op het lichaam gestimuleerd worden. Door deze behandeling worden de ontwenningsverschijnselen geminimaliseerd en de zin in een sigaret onderdrukt. Voor meer informatie over de laserbehandeling van Prostop kunt u contact met ons opnemen via de website, of bellen naar 088 786 7700.

Delen: