emoties bij stoppen met roken

Emoties bij stoppen met roken

Stoppers hebben zo hun moeilijke momenten. De zin in een trekje kan ongelofelijk heftig zijn, zeker gedurende de eerste paar weken na de stopdatum. Ook ontwenningsverschijnselen kunnen ervoor zorgen dat u als stopper ernaar verlangt weer een sigaret te kunnen roken. Maar misschien de belangrijkste reden dat iemand weer terugvalt is dat er door omstandigheden heftige emoties kunnen voorkomen bij het stoppen met roken. Voor veel rokers is het moeilijk om hiermee om te gaan waardoor er toch weer makkelijker teruggegrepen wordt naar de sigaret.

Kleine en grote negatieve emoties

Kleine emoties maken we dagelijks mee. Het eten brandt aan, uw auto wil niet starten, een ruzietje met een collega. Allemaal dingen die u tijdelijk even onder druk zetten en waardoor u gefrustreerd kunt raken. Door de frustratie kunnen er zich heel verschillende soorten emoties ontwikkelen. Naar de actieve kant bijvoorbeeld kwaadheid en agressie, of naar de passieve kant gevoelens als verdriet, onzekerheid en teleurstelling.

Die kleine emoties zijn natuurlijk niet leuk maar het voordeel is dat ze meestal snel over zijn. Dat ligt anders bij grote emoties die zich voordoen als er sprake is van gebeurtenissen in uw leven die behoorlijk veel spanning opleveren. U moet dan denken aan grote veranderingen in uw leven zoals het krijgen van een levensbedreigende ziekte, verlies van uw baan of ziekte of zelfs het overlijden van een naaste. We hebben vaak gehoord van mensen die al jaren gestopt waren, dat ze door overweldigende moeilijke omstandigheden weer zijn gaan roken. Meestal gaat dat gepaard met enige spijt want vaak zeggen ze erbij: “Stom dat ik toen weer ben begonnen! En het is echt niet beter geworden door weer te gaan roken. Eigenlijk had ik er weer een probleem bij!”

De emoties die zich voordoen bij dit soort langdurige spanningsbronnen zijn voor een stopper vaak heel moeilijk te hanteren. U voelt zich zo beroerd dat stoppen met roken er bijna als onbelangrijk tegen afsteekt. U kunt de moeilijkheden die het stoppen met zich meebrengt er als het ware ‘niet meer bij hebben’. ‘Je hebt al genoeg aan je hoofd’, denkt u, en u besluit om maar weer te gaan roken tot de situatie om u heen weer een beetje tot rust is gekomen.

Positieve emoties

U zou het niet zo snel bedenken, maar ook positieve emoties zijn soms moeilijk tijdens het stoppen met roken. Voor iemand die pas gestopt is met roken, kan een gezellig feest al een behoorlijke hobbel zijn! En ook heel positieve andere gebeurtenissen zoals een huwelijk of een kind krijgen, kunnen behoorlijk veel invloed op u hebben.

Het gaat er dus eigenlijk niet om of een emotie positief of negatief is. Het belangrijkste is of u er vanbinnen door aan de kook raakt. Dan komt u namelijk in de gevarenzone.

Wat is een goed moment?

Als u het plan hebt om te gaan stoppen met roken kan het om die reden belangrijk zijn om u af te vragen of er het komend jaar grote veranderingen zitten aan te komen. Krijgt u een andere baan, gaat u verhuizen of trouwen of allebei, krijgt u een zwaar jaar op het werk of iets anders dat voor veel onrust zorgt? Bedenk dan van tevoren of u de spanning aan zult kunnen en of het nu een passend moment voor u is om te stoppen met roken. Zeker als er sprake is van meerdere grote veranderingen tegelijkertijd kunt u misschien beter even wachten.

Omgekeerd zou u ook kunnen zeggen dat u echt van het roken af bent als u er ondanks moeilijke omstandigheden in geslaagd bent om niet te gaan roken.

Leren hanteren van emoties

Als u stopt met roken heeft u niet meer de sigaret om u op spannende momenten te helpen. Uw maatje is er niet meer om rookgordijnen op te werpen die u beschermen tegen al te lastige gevoelens. U zult dus moeten leren om op eigen kracht om te gaan met wat er allemaal in uw binnenste gebeurt. En dat is niet zo gemakkelijk want u hebt uzelf als roker aangeleerd om bij de minste emoties al naar de sigaret te grijpen.

Enkele tips voor het leren omgaan met uw gevoelens zijn:

  • Probeer om uw emoties niet weg te stoppen. Gebruik ze als een richtingwijzer dat er iets aan de hand is dat belangrijk voor u is.
    Bedenk of u een uitlaatklep kunt vinden. Als u boos op iemand bent, dan helpt het niet om in stilte te gaan zitten mokken. Zeggen wat u op uw lever hebt wel!
    Praat erover! Neem mensen om u heen in vertrouwen en bespreek wat er met u aan de hand is.
  • Trek u niets aan van mensen die zeggen dat u een kort lontje heeft en die u adviseren om maar weer een sigaretje te pakken. Dat korte lontje duurt hooguit een paar weken en dan bent u maar eens even wat minder aardig!
  • Als u voelt dat u wel kunt huilen, doe dan ook maar. Het kan aardig opluchten!

Extra ondersteuning nodig?

De lasertherapie van Prostop kan u niet helpen om te leren hoe u uw emoties bij het stoppen met roken de baas wordt. Dit valt onder het geestelijke deel van de verslaving. Maar het kan u wel op weg helpen door in de beginperiode van het stoppen de ontwenningsverschijnselen tegen te gaan en uzelf wat rustiger te voelen. Alle beetjes helpen!

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op. Onze medewerkers staan u graag te woord om vragen te beantwoorden.

Delen: