boze vrouw na het stoppen met roken

Emoties na stoppen met roken

Stoppen met roken kan als erg zwaar worden ervaren. De hunkering naar een sigaret is meestal groot tijdens de eerste paar dagen. Hierdoor kunnen er verschillende emoties voorkomen na het stoppen met roken. Deze emoties worden in deze blog toegelicht, en geven wij u wat tips op hier mee om te gaan. 

Negatieve emoties

Na het stoppen met roken, kunt u zich gefrustreerd voelen. Door de frustratie kunnen er verschillende soorten emoties ontwikkelen, zoals kwaadheid, verdriet, onzekerheid en teleurstelling. Door deze negatieve emoties kan de verleiding om te roken groot worden. Echter door te roken wordt de emotie slechts onderdrukt maar wordt de oorzaak niet aangepakt. Dit komt doordat er dopamine vrijkomt als u nicotine inhaleert. Dopamine wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Door de stof dopamine wordt de negatieve emotie weggeduwd. Hoewel het dus lijkt dat roken de negatieve emotie laat verdwijnen, blijft deze terugkomen als je blijft roken. 

Positieve emoties

Naast negatieve emoties, kunnen ook positieve emoties als lastig worden ervaren tijdens het stoppen met roken. Als er positieve gebeurtenissen plaats vinden, zoals een feestje, huwelijk of een geboorte van een kind kunnen deze veel invloed hebben op uw rookgedrag. Mensen roken vaak om iets te ‘vieren’, omdat ze zich dan even extra lekker voelen. Daarnaast kan een feestje met meerdere rokers een extra grote verleiding zijn om een sigaret op te steken. 

Omgaan met emoties 

Als u wilt stoppen met roken is het belangrijk dat u een periode kiest, waarin u weinig spanning ervaart. Als u lekker in uw vel zit, zal u minder last hebben van negatieve emoties na het stoppen. Daarnaast is het belangrijk dat u kijkt hoe u de behoefte aan een sigaret anders kunt invullen. 

Tijdens het stoppen moet u op de juiste manier leren omgaan met spanningen en stress. Door van tevoren een andere manier van ontspanning te zoeken kunt u sneller een spanningsvolle situatie doorbreken. Een alternatief voor roken kan zijn sporten, dansen, yoga, film kijken en nog veel meer dingen. 

Stoppen met roken

Wilt u ervoor gaan en definitief vaarwel zeggen tegen de sigaret? Daar kunnen onze therapeuten u bij helpen. Prostop biedt lasertherapie om u te helpen bij het stoppen met roken. Door de pijnloze laserbehandeling worden de ontwenningsverschijnselen verminderd en de behoefte aan een sigaret onderdrukt. Voor deze behandeling betaalt u eenmalig €275. Dat bedrag heeft u al terugverdiend als u één maand niet rookt! Voor meer informatie over de lasertherapie van Prostop kunt u contact met ons opnemen via de website, of bellen naar 088 786 7700

Delen: