vroeggeboorte

Roken vergroot kans op vroeggeboorte

17 november is de dag van de vroeggeboorte. Op deze dag schenken verschillende organisaties aandacht aan de gevolgen van vroeggeboorte voor een pasgeboren kindje. Zo wordt de bewustwording rondom vroeggeboorte vergroot. Ook Prostop staat hier vandaag even bij stil. Roken tijdens de zwangerschap is in veel gevallen namelijk een oorzaak van vroeggeboorte. In deze blog gaan we in op de risico’s van roken tijdens de zwangerschap. 

Vroeggeboorte 

Een vroeggeboorte houdt in dat de baby voor de 37e week van de zwangerschap geboren wordt. In Nederland worden jaarlijks meer dan 10.000 baby’s te vroeg geboren. Als een vrouw rookt tijdens de zwangerschap, wordt de kans op een vroeggeboorte vergroot. Op het moment dat het kind ter wereld komt is hij of zij nog niet volledig ontwikkeld en zijn de organen nog niet ‘af’. Dit kan als gevolg hebben dat er problemen met de ademhaling, hersenen, de bloedsomloop of andere organen ontstaan. Daarnaast komen infecties, voedingsproblemen of onderkoeling vaak voor bij kinderen die te vroeg geboren worden. Baby’s die te vroeg geboren worden hebben dus vaak een moeilijke start. 

Roken tijdens de zwangerschap 

Roken tijdens de zwangerschap heeft een schadelijk effect op de ongeboren baby. Ten eerste hebben baby’s waarvan de moeder rookte tijdens de zwangerschap vaak ondergewicht. Een bevalling van een kindje dat te licht is gaat vaak moeizamer, omdat de baby zwakker is dan gemiddelde baby’s.

Een ander risico van roken tijdens de zwangerschap is loslating van de placenta. Hierdoor krijgt het kind geen zuurstof meer binnen. In het ergste geval kan dit ertoe leiden dat het kindje sterft. 

Tot slot kan roken tijdens de zwangerschap de kans verhogen op aangeboren afwijkingen, zoals een hazenlip, hart- en vaatproblemen of klompvoetjes. 

Effecten op langere termijn 

Roken tijdens de zwangerschap kan ook problemen op de lange termijn hebben voor het kind. Vaak werken de longen van het kind minder goed, doordat deze niet goed zijn ontwikkeld. De nicotine die de ongeboren baby binnen heeft gekregen schaadt ook de hersenen, wat zich kan uiten in ADHD, leerproblemen of een lagere intelligentie. Nicotine beïnvloedt ook de spijsvertering van ongeboren baby’s. Hierdoor wordt de kans vergroot dat het kind op latere leeftijd last krijgt van overgewicht. 

Bent u klaar voor een rookvrij leven voor u en uw kind? 

Het moge duidelijk zijn dat stoppen met roken het beste is wat u kunt doen als u zwanger bent of wilt worden. Prostop helpt u hier graag bij. De lasertherapie van Prostop is een moderne vorm van acupunctuur, waarbij verschillende behandelpunten op het lichaam gestimuleerd worden. Door deze behandeling worden de ontwenningsverschijnselen geminimaliseerd en de zin in een sigaret onderdrukt. Voor meer informatie over deze laserbehandeling kunt u contact met ons opnemen via de website, of bellen naar 088-7867700

Delen: