Gedekte tafel voor het kerstdiner

De invloed van roken op uw reuk- en smaak 

Het is december en dat betekent dat de feestdagen bijna voor de deur staan. Voor veel mensen zijn het dagen waar lekker gegeten en gedronken wordt. Roken heeft invloed op uw reuk- en smaakvermogen. Hierdoor zou u minder kunnen proeven van het lekkere kerstdiner of de oliebollen die aan het einde van het jaar op tafel staan. In deze blog vertellen wij u hoe dat precies zit. 

Effect van roken op uw smaak 

De tabaksrook komt uw lichaam binnen via de mond. Hierdoor komen uw tong en smaakpapillen direct in contact met alle schadelijke stoffen die tabaksrook bevat. Door de verbrande tabaksrook worden uw smaakpapillen direct aangetast en hierdoor vermindert uw smaakvermogen. Rokers proeven nog steeds alle smaken, alleen minder intens dan niet-rokers. Hoeveel u proeft heeft ook te maken met uw reukvermogen. Als de reukcellen in uw neus worden aangetast, zult u automatisch minder proeven. 

Effect van roken op uw reuk

Om goed te kunnen proeven en smaken te herkennen, werken de smaakpapillen samen met uw reukzintuigen. De tabaksrook die u inhaleert tijdens het roken komt ook in uw neus terecht. Hierdoor wordt ook uw reukvermogen aangetast. Uit onderzoek blijkt dat mensen die een langere periode roken minder goed kunnen ruiken dan mensen die niet roken. 

Genezing na het stoppen met roken 

Als u stopt met roken kan uw reuk- en smaakvermogen snel herstellen. Na 48 uur zult u al merken dat u beter kunt proeven en ruiken. Er ontstaan steeds nieuwe smaakpapillen op de tong. Dit is een geleidelijk proces dat ongeveer 14 dagen duurt. Wanneer u stopt met roken, worden de nieuwe smaakpapillen niet meer aangetast, waardoor u weer beter smaken kunt proeven. Daarnaast worden de reukcellen in uw neus ook niet meer aangetast en verbetert uw reukvermogen. Stoppen met roken is het dus zeker waard, zodat u tijdens de aankomende feestdagen weer optimaal kunt genieten van al het lekkere eten en drinken.

Bent u klaar voor een rookvrij leven?

Stoppen met roken is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. De lasertherapie van Prostop kan u helpen om het stoppen iets makkelijker te maken. Lasertherapie is een moderne vorm van acupunctuur, waarbij verschillende behandelpunten op het lichaam gestimuleerd worden. Door deze behandeling worden de ontwenningsverschijnselen geminimaliseerd en de zin in een sigaret onderdrukt. Voor meer informatie, of om een afspraak te maken, kunt u contact opnemen via de website, of bellen naar 088 786 7700.

Delen: