COPD en ongezonde longen door roken

Alles wat u wilt weten over COPD

Het is vandaag Wereld COPD dag. Jaarlijks wordt er op de derde woensdag van november aandacht besteed aan alle patiënten ter wereld die lijden aan COPD. Wat is COPD precies en wat zijn de gevolgen?

Wat is COPD?

COPD is een verzamelnaam voor de longaandoeningen chronische bronchitis en longemfyseem. Mensen met COPD hebben vernauwde luchtwegen en kapotte longblaasjes. Hierdoor kunnen de longen niet goed functioneren en wordt het lastiger om adem te halen. COPD wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door roken. Er ontstaat namelijk een ontstekingsreactie in de luchtwegen als u sigarettenrook inademt. 

Wat zijn de gevolgen van COPD?

Als u aan COPD lijdt, heeft u moeite met ademhalen en krijgt u het sneller benauwd. Dit heeft verschillende gevolgen:

  • Alledaagse dingen zoals traplopen of fietsen kunnen veel moeite gaan kosten.
  • Daarnaast kan COPD leiden tot slaapproblemen: omdat er niet genoeg zuurstof in de longen komt, kan het lastig zijn om in slaap te komen. 
  • Ook kan u gewicht verliezen als gevolg van COPD: door de benauwdheid is het lastiger om te eten. Verder verbruikt uw lichaam veel energie, omdat het tegen de ontstekingen vecht. 
  • 70% van de mensen die overlijdt aan de gevolgen van roken, heeft COPD. 

Is COPD te genezen?

Nee, COPD is ongeneeslijk. Er zijn wel verschillende dingen die u kunt doen om te zorgen dat u er zo min mogelijk last van heeft. Het belangrijkste wat u kunt doen is stoppen met roken. Als u stopt met roken maken uw longen zichzelf schoon en neemt de longfunctie weer toe. 

Hoe kunt u stoppen met roken?

Stoppen met roken is erg lastig. Een laserbehandeling kan helpen om de ontwenningsverschijnselen te beperken en de trek in een sigaret te verminderen. Wilt u meer informatie over onze werkwijze? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via de website of door te bellen naar 088 786 7700

Delen: