man en vrouw gestopt met roken na lange tijd

Heeft stoppen nog zin als je al lang gerookt hebt?

Heel wat rokers denken dat stoppen geen zin meer heeft als je al wat langer rookt. De gedachte is dat het jarenlang inhaleren van sigarettenrook al zo veel schade heeft aangericht in het lichaam, dat stoppen daar geen verandering meer in kan brengen. Gelukkig is dit een fabeltje! Het blijkt juist dat stoppen met roken altijd zinvol is en al snel een flinke gezondheidswinst oplevert.

Welke verbeteringen kunt u verwachten?

Natuurlijk is roken slecht voor de gezondheid, dat weet iedereen. Maar een aantal zaken wordt verrassend snel beter wanneer u stopt met roken. Neem bijvoorbeeld het risico op een hartaanval. Het blijkt dat rokers die een hartinfarct hebben gehad één jaar na het stoppen al 50% minder kans hebben op herhaling van een infarct.

Hart en bloedvaten

Rokers krijgen minder zuurstof in het bloed. Het hart gaat daardoor harder werken om toch te proberen voldoende zuurstof door het lichaam te transporteren. Het hart moet als het ware overuren maken, en dat leidt eerder tot slijtage. Na het stoppen treden er echter heel snel positieve veranderingen op in hart en bloedvaten:

  • Er ontstaat een betere zuurstofvoorziening naar het hart
  • De bloeddruk wordt lager
  • Het bloed wordt minder stroperig
  • Er bestaat minder kans op aderverkalking

Longen

Voor de longen is stoppen met roken uiteraard letterlijk een opluchting. De slijmlaag die zich gevormd heeft in de longen wordt langzaam opgeruimd en daardoor hoeft men minder te hoesten en krijgt men meer lucht. Astmapatiënten zullen merken dat hun klachten minder worden, evenals mensen met chronische bronchitis. Een algemeen effect is dat men zich fitter en vitaler voelt.

Bij sommige ziektes is er blijvende schade ontstaan door het roken, bijvoorbeeld bij de longziekte COPD. Bij die ziekte ontstaan er beschadigingen in de longblaasjes die niet meer te genezen zijn. De schade is al aangericht, maar toch is stoppen met roken ook dan erg zinvol. Want door te stoppen met roken wordt ergere schade voorkómen en kan de levensverwachting met jaren verlengd worden.

Levensverwachting

De levensverwachting van niet-rokers is gemiddeld, schrik niet, zo’n 8 á 10 jaar langer dan iemand die altijd gerookt heeft. Een vijftiger zou dan kunnen redeneren dat stoppen geen zin meer heeft (‘Want ik heb al 35 jaar gerookt!”). Toch is dat niet zo! Het lichaam herstelt zich van de schade door roken en hoewel de levensverwachting wat minder lang is dan die van iemand die nooit gerookt heeft, kan de winst gemakkelijk nog oplopen tot een jaar of 5 extra.

Daarnaast blijkt dat mensen die stoppen met roken op het eind van hun leven meer jaren in goede gezondheid overhouden, en dat is misschien nog wel belangrijker dan de lengte van het leven op zich.

Kortom: stoppen heeft altijd zin!

De lange termijn voordelen van niet roken mogen hiermee dan wel duidelijk zijn, veel rokers zien vaak op tegen de korte termijn nadelen van het stoppen. Ze denken dan aan de hunkering naar een sigaret en aan de vele mogelijke afkickverschijnselen. Hier kan Prostop echter de helpende hand reiken, want een laserbehandeling zorgt ervoor dat je veel minder trek hebt in een sigaret. Oftewel: Prostop helpt je te beschermen tegen vervelende ontwenningsverschijnselen. Het is niet zo dat die dan voor 100% wegblijven, maar u zult er veel minder last van hebben dan zonder de ondersteuning van de lasertherapie. De nicotinebehoefte wordt namelijk onderdrukt.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op. We staan u graag te woord.

Delen: