zwangere vrouw die sigaret breekt

Zwangerschap en roken: een slechte combinatie!

Zwangerschap en roken gaan niet goed samen. De meeste (aanstaande) ouders weten dat roken slecht is voor de ontwikkeling van een kindje. Ze besluiten om die reden dan ook vaak om te stoppen met roken. Maar omdat roken zo verslavend is, is het vaak makkelijker gezegd dan gedaan om de sigaret definitief vaarwel te zeggen. In deze blog geven we u meer uitleg waarom roken tijdens de zwangerschap een risico is.

Waarom is roken een risico?

Vruchtbaarheid

In de eerste plaats verkleint roken de kans om zwanger te worden zonder complicaties. Echtparen met een kinderwens doen er goed aan het roken op te geven. Roken heeft namelijk een negatief effect op de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen. Bij de man bestaat er bovendien een grotere kans op impotentie.

Slechtere groei van de baby

Wanneer een vrouw zwanger is en toch door rookt, ontstaan er een aantal gezondheidsrisico’s voor het ongeboren kind. Dit komt onder andere doordat de baby minder zuurstof ontvangt, zwakker blijft en zich daardoor minder goed kan ontwikkelen. Inwendige organen als hart en nieren kunnen een ontwikkelingsachterstand krijgen en er bestaat een kans op aangeboren afwijkingen. Ook het lichaamsgewicht ligt lager dan gemiddeld. Verder bestaat er een grotere kans op een miskraam of een vroeggeboorte.

Gezondheidsrisico’s na de geboorte

Als ouders ná de zwangerschap roken is dat minstens zo ongezond voor het pasgeboren baby’tje. Deze krijgt namelijk veel schadelijke stoffen binnen in de rook die de ouders uitademen. Dit heet meeroken. Door meeroken kunnen onder andere luchtweginfecties, astma, en oorontsteking ontstaan.

Wat veel mensen niet weten is dat baby’s ook nicotine binnen kunnen krijgen via borstvoeding. Ook krijgt een kindje minder melk binnen als de moeder rookt. Hierdoor ontwikkelt het baby’tje minder goed.

Uit onderzoek blijkt verder dat kinderen van rokende ouders op latere leeftijd een grotere kans hebben op hart- en vaatziekten en dat er vaker nierproblemen optreden.

Voordeel van stoppen met roken

U kunt heel veel gezondheidswinst behalen voor uw kindje als u tijdig stopt met roken. Ook voor uw eigen gezondheid is het natuurlijk altijd het beste om te stoppen met roken. Daarnaast zult u een betere conditie hebben tijdens de zwangerschap en de bevalling!

Wilt u stoppen?

Als u wilt stoppen met roken vanwege een kinderwens staan de therapeuten van Prostop voor u klaar. De laserbehandeling van Prostop vermindert de ontwenningsverschijnselen en de zin in een sigaret. Hierdoor wordt het makkelijker om definitief te stoppen. Uit veiligheidsoverwegingen behandelen wij niet in de eerste 20 weken van de zwangerschap. Voor meer informatie over de laserbehandeling kunt u contact opnemen via de website of bellen naar 088 786 77 00.

Delen: