Meer informatie? bel direct:
088 78 67 700
Mijn Prostop
Meer informatie? bel direct:
088 78 67 700 (lokaal tarief)

Zwangerschap en roken: een slechte combinatie!

Roken tijdens de zwangerschap is geen goed idee, zowel voor de moeder als voor het kind. Lees waarom dat zo is en hoe je gemakkelijker kunt stoppen.

Waarom is roken een risico?

Veel aanstaande ouders weten dat roken slecht is voor de ontwikkeling van een ongeboren kindje. Ze besluiten om die reden dan ook vaak om te stoppen met roken. De moeders die blijven roken voelen zich over het algemeen schuldig over hun rookgedrag, omdat ze weten dat het slecht is. Roken is echter op veel meer manieren slecht voor een ongeboren of pasgeboren kind dan we meestal denken.

Vruchtbaarheid
In de eerste plaats verkleint roken al de kans op het krijgen van kinderen. Echtparen met een kinderwens doen er goed aan het roken op te geven. Dat maakt misschien een heleboel gedokter overbodig. Want roken verkleint de vruchtbaarheid van zowel man als vrouw. Bij de man bestaat er bovendien een grotere kans op impotentie.

Slechtere groei van de baby
Wanneer een vrouw zwanger is en toch door rookt, bestaat er een aantal gezondheidsrisico’s voor het ongeboren kind. Dit komt onder andere doordat de baby minder zuurstof ontvangt en daardoor zwakker blijft en zich minder goed kan ontwikkelen. Inwendige organen als hart en nieren kunnen een ontwikkelingsachterstand krijgen en er bestaat kans op aangeboren afwijkingen. Ook het lichaamsgewicht is minder. Sommige aanstaande moeders vinden dit een groot voordeel voor henzelf, maar voor het kind is het niet goed! Verder bestaat er een grotere kans op een miskraam of een vroeggeboorte.

Gezondheidsrisico’s na de geboorte
Na de geboorte blijkt een baby van rokende ouders een veel grotere kans te hebben op wiegendood. Dit komt vooral doordat ouders in huis roken. De baby rookt dan mee. Andere gevolgen van meeroken zijn een grotere kans op verkoudheid en andere luchtweginfecties, het ontstaan van astma, en ook van oorontsteking.
De borstvoeding van rokende moeders bevat nicotine en is daardoor minder lekker voor de zuigeling. Ook heeft een rokende moeder mínder melk! Al 2 redenen waarom ook na de geboorte de baby zich minder goed zal ontwikkelen.
Uit onderzoek blijkt verder dat kinderen van rokende ouders op latere leeftijd een grotere kans hebben op hart- en vaatziekten en dat er vaker nierproblemen optreden.

Voordeel van stoppen

Tip voor aanstaande moeders: als je tijdig stopt met roken voorkom je de bovengenoemde problemen! Bijkomend voordeel is dat je je minder schuldig zult voelen en dat je zelf een betere conditie zult hebben tijdens de zwangerschapsperiode en de bevalling!

Welk hulpmiddel is mogelijk?

Wat misschien nog interessant is om te vermelden, is dat het gebruik van nicotinevervangers of medicijnen tijdens de zwangerschap afgeraden wordt.  Lasertherapie kan wél worden ingezet, maar overigens wel pas na 20 weken. De allerbeste oplossing is daarom al te stoppen met roken als je van plan bent zwanger te worden!

Afspraak maken
Doe de motivatietest