zwangere vrouw die sigaret breekt

Zwangerschap en roken: een slechte combinatie!

Roken tijdens je zwangerschap is af te raden

Zwangerschap en roken gaan niet goed samen. Zowel voor de moeder als voor het kind is het erg schadelijk. Lees waarom dat zo is en hoe u gemakkelijker kunt stoppen.

Waarom is roken een risico?

Veel aanstaande ouders weten dat roken slecht is voor de ontwikkeling van een ongeboren kindje. Ze besluiten om die reden dan ook vaak om te stoppen met roken. De moeders die blijven roken voelen zich over het algemeen schuldig over hun rookgedrag, omdat ze weten dat het slecht is. Roken is echter op veel meer manieren slecht voor een ongeboren of pasgeboren kind dan we vaak denken.

Vruchtbaarheid

In de eerste plaats verkleint roken al de kans op het krijgen van kinderen. Echtparen met een kinderwens doen er goed aan het roken op te geven. Dat maakt vaak een heleboel gedokter overbodig. Roken verkleint namelijk de vruchtbaarheid van zowel man als vrouw. Bij de man bestaat er bovendien een grotere kans op impotentie.

Slechtere groei van de baby

Wanneer een vrouw zwanger is en toch door rookt, bestaan er een aantal gezondheidsrisico’s voor het ongeboren kind. Dit komt onder andere doordat de baby minder zuurstof ontvangt, zwakker blijft en zich daardoor minder goed kan ontwikkelen. Inwendige organen als hart en nieren kunnen een ontwikkelingsachterstand krijgen en er bestaat kans op aangeboren afwijkingen. Ook het lichaamsgewicht ligt lager dan gemiddeld. Sommige aanstaande moeders vinden dit een groot voordeel voor henzelf, maar voor het kind is het niet goed! Verder bestaat er een grotere kans op een miskraam of een vroeggeboorte.

Gezondheidsrisico’s na de geboorte

Na de geboorte blijkt een baby van rokende ouders een veel grotere kans te hebben op wiegendood. Dit komt vooral doordat ouders in huis roken. De baby rookt dan mee. Andere gevolgen van meeroken zijn een grotere kans op verkoudheid en andere luchtweginfecties, het ontstaan van astma, en ook een oorontsteking.
De borstvoeding van rokende moeders bevat nicotine en is daardoor minder gezond voor de zuigeling. Ook heeft een rokende moeder mínder melk! Al 2 redenen waarom ook na de geboorte de baby zich niet goed zal ontwikkelen.
Uit onderzoek blijkt verder dat kinderen van rokende ouders op latere leeftijd een grotere kans hebben op hart- en vaatziekten en dat er vaker nierproblemen optreden.

Voordeel van stoppen met roken

Tip voor aanstaande moeders: als u tijdig stopt met roken voorkomt u de bovengenoemde problemen! Bijkomend voordeel is dat u zich minder schuldig zult voelen en dat u zelf een betere conditie zult hebben tijdens de zwangerschapsperiode en de bevalling! Kijk hier voor meer voordelen.

Welk hulpmiddel is mogelijk?

Wat misschien nog interessant is om te vermelden, is dat het gebruik van nicotinevervangers of medicijnen tijdens de zwangerschap afgeraden wordt. Lasertherapie kan wél worden ingezet, maar overigens wel pas na 20 weken. De allerbeste oplossing is daarom al te stoppen met roken als je van plan bent zwanger te worden!

Neem contact op met Prostop voor meer informatie of vraag naar de mogelijkheden.

Delen: