Wat zit er in een sigaret - Prostop Facebook Pixel

Wat zit er in een sigaret

Heeft u een idee welke bestanddelen er in een sigaret zitten? Vermoedelijk zult u al weten dat er nicotine en teer in zit. Dat klopt. Maar wist u dat een sigaret nog tientallen andere bestanddelen kan bevatten? Tabaksfabrikanten voegen om verschillende redenen bestanddelen toe aan tabak, onder andere om uw sigaret beter te laten smaken, om minder last te hebben van de scherpe rook bij het inhaleren, om hem beter te laten branden of juist sneller te laten uitdoven en zelfs om rokers zo snel mogelijk verslaafd te laten raken. Lees verder om er achter te komen wat de tabaksfabrikanten allemaal bedacht hebben om maximaal rendement uit uw verslaving te halen!

Hoeveel toevoegingen per sigaret?

Een sigaret bestaat gemiddeld voor 27% uit toevoegingen* (ook wel additieven genoemd). Daarbij gaat het vooral om smaakmiddelen, vulmiddelen, bindmiddelen en bevochtigers van de tabak. Opmerkelijk is dat tabak voor de waterpijp wel 80% additieven bevat. Sigaar en shag bevatten de minste toevoegingen.

wat-zit-er-in-een-sigaret

Hieronder bespreken we waarvoor toevoegingen worden gebruikt.

Een sigaret moet blijven branden

Een sigaret mag niet te vroeg uitgaan. Dus worden er chemische stoffen aan de tabak toegevoegd die zorgen voor het mooi gelijkmatig opbranden van de tabak. Maar een sigaret mag ook weer niet te lang blijven branden zonder dat er aan getrokken wordt. Vanaf eind 2011 moet een sigaret vanwege de brandveiligheid zelfdovend zijn.

Een sigaret moet lekker smaken

De meeste additieven zijn smaakstoffen. De meest gebruikte zijn suiker, cacao, drop, menthol en vanille. Door de juiste mix te kiezen krijgt een bepaald merk sigaret haar eigen typische smaak. Nadeel van de smaakstoffen en zeker van suikers, is dat ze bij verbranding kankerverwekkende eigenschappen kunnen krijgen.

Inhaleren moet niet te moeilijk zijn

Sommige additieven moeten ervoor zorgen dat het inhaleren van rook niet al te irriterend is voor de longen. Dit is vooral van belang voor jonge rokers. Die moeten natuurlijk niet afgeschrikt worden door een te scherpe smaak.

Hulp bij stoppen met roken?

Maak direct een afspraak!

Een sigaret moet er goed uitzien

Ook als een sigaret al een tijdje in het pakje zit, moet hij er nog fris en fruitig uitzien en stevig aanvoelen. Daarom worden bevochtigers als glycerol en propyleenglycol door de tabak gemengd. Het sigarettenpapier moet goed verlijmd zijn, en daarvoor wordt lijm gebruikt die u ook inademt als u rookt. Ook de inkt van de mooie opdruk van het merk ademt u in. Om u een idee te geven van de hoeveelheid additieven volgt hier een opsomming van alleen lijmproducten: “ethyleen-vinyl-acetaat co-polymeer, polyvinylacetaat, zetmeel, polyvinylalcohol, vinyl alcohol-vinyl-acetaat co-polymeer”.

Een sigaret moet verslavend zijn

Tabaksfabrikanten voegen stoffen toe aan tabak die de verslavende werking van nicotine versterken. Zo worden er ammoniumverbindingen toegevoegd die de opname van nicotine verhogen. Een andere stof die een belangrijke rol speelt bij tabaksverslaving is aceetaldehyde. Dit is geen toevoeging maar een stof die vrijkomt door verbranding van o.a. suikers. Het effect ervan op de hersenen is stemmingsverhogend en de werking wordt wel vergeleken met die van antidepressiva. Mogelijkerwijs is dat een verklaring waarom mensen met een depressie zo moeilijk kunnen stoppen met roken.

Toegestane ingrediënten?

Tabaksfabrikanten beweren dat hun toevoegingen veilig zijn en dat ze zich aan de wet houden door alleen additieven te gebruiken die op een EU- lijst van toegestane voedingsmiddelen staat. Het RIVM merkt daar in haar publicaties terecht over op dat die middelen misschien veilig zijn wanneer ze gegeten worden, maar wanneer ze verbrand en geinhaleerd worden ontstaan er wel degelijk giftige verbindingen!

En verder ….

En verder blijft het natuurlijk ook overeind dat nicotine een opjagend effect heeft op bloeddruk en hartslag, dat teer zich ophoopt in de longen en de goede werking daarvan verhindert en dat er koolmonoxide ontstaat door de verbranding van tabak. Koolmonoxide is gevaarlijk omdat het voorkómt dat er voldoende zuurstof in het bloed door het lichaam getransporteerd kan worden.

Tabak een natuurproduct?

Sommige mensen beweren dat roken niet slecht kan zijn, omdat tabak een natuurproduct is. Ze gaan echter voorbij aan het feit dat door de grote hoeveelheid additieven we allang niet meer kunnen spreken van een natuurproduct. Een sigaret is een uitgekiend mengsel dat vooral goed is voor de portemonnee van de makers!

* Gegevens ontleend aan ‘Additieven in Nederlandse tabaksproducten’ door ‘Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu’ (RIVM) 2012