Weet u waarom mensen eigenlijk roken?

Waarom roken mensen eigenlijk?

Waarom beginnen mensen met roken en waarom blijven mensen roken? Er bestaat geen eenduidig antwoord op deze vragen. Toch kan inzicht hierin helpen om te begrijpen waarom het voor veel mensen zo moeilijk is om te stoppen.

Hoe het roken begint

Laten we beginnen met de eerste vraag: waarom we eigenlijk beginnen met roken? De meeste mensen beginnen met roken voordat ze 18 worden. Op deze leeftijd spelen de volgende motieven een belangrijke rol:

Wat zijn de redenen dat mensen beginnen met roken?

 1. Jongeren willen vaak dingen uitproberen. Ze zijn nieuwsgierig naar de smaak en het effect van roken. Anderen lijken ervan te genieten. Dat is een reden om zelf ook uit te willen zoeken wat er zo lekker aan is.
 2. Veel rokers beginnen met roken, omdat ze het anderen in hun omgeving zien doen. Het voorbeeld van ouders en oudere broers of zussen werkt aanstekelijk, maar ook het voorbeeld van leeftijdgenoten speelt een grote rol.
 3. Vroeger werd roken gepresenteerd als iets goeds. Zelfs artsen beveelden het aan.
 4. Jongeren gaan roken omdat ze ‘bij de club willen horen’. Ze vinden het ‘interessant’ of ‘stoer’ en willen dat ook graag zelf uitstralen.
 5. Veel jongeren krijgen van hun ouders mee dat ze niet moeten roken. Juist daarom is het leuker en spannender om het toch te proberen.

Waarom blijven mensen roken?

Verschillende motieven kunnen dus een rol spelen bij het beginnen met roken. Vaak is het zo dat meerdere motieven tegelijk een rol spelen. Maar als u eenmaal begonnen bent met roken, waarom is de kans dan eigenlijk zo groot dat u dat ook blijft doen? Hoe komt dat?

Factoren die meespelen:

 • U bent lichamelijk afhankelijk geworden van het roken. Nicotine is een zeer verslavende stof en hoewel u in het begin misschien alleen rookt bij bepaalde gelegenheden (op het terras, tijdens feestjes of in het weekend), is er een grote kans dat u geleidelijk steeds meer, steeds vaker en bij meer gelegenheden gaat roken.

Roken bij speciale gelegenheden

 • Het verschijnsel ‘tolerantie’ gaat een rol spelen. Uw lichaam gaat wennen aan nicotine en heeft langzaam aan steeds meer van het spul nodig om het gevoel van ‘genoeg’ te krijgen.
 • In het begin heeft u niet zo veel last van het roken. Dat komt pas later, omdat roken tijd nodig heeft om zijn verwoestende effect te doen gelden.
 • Een verslaving is zelfbelonend. Iedere keer dat u zin hebt in een sigaret, haalt u er een uit het pakje en beloont u uzelf. Gedrag dat voortdurend beloond wordt is het moeilijkste te veranderen.
 • Na een paar jaar roken is uw rookgedrag inmiddels ook gewoontegedrag is geworden. Roken is zo vanzelfsprekend geworden, dat u niet eens een keuze hoeft te maken om er een op te steken. Het is ook een vanzelfsprekend onderdeel geworden van de vele rituelen in uw leven, zoals bijvoorbeeld het ochtendritueel, het pauzeritueel en het ‘na-het-eten’-ritueel.
 • Stoppen leidt tot ontwenningsverschijnselen. Het gevolg daarvan is dat u uzelf niet lekker voelt als u niet rookt. Door het nicotinetekort in uw bloed krijgt u enorme trek in een peuk en moet u er een opsteken om een eind te maken aan het kwellend verlangen. 
 • Naast de lichamelijke verslaving wordt u ook geestelijk verslaafd. U hebt het gevoel dat u niet meer zonder kunt. “Het hoort erbij, het is zo gezellig, het ontspant en het geeft me een moment voor mezelf…” Dat horen we rokers vaak zeggen. Op moeilijke momenten steekt u een sigaret op en dat geeft tijdelijk even rust. U krijgt daardoor het idee dat een sigaret helpt tegen stress, maar helaas: niets is minder waar! U voelt zich alleen maar ontspannen doordat u de ontwenningsverschijnselen opheft die u zelf hebt gecreëerd door te roken.

Roken wordt onderdeel van je identiteit

Kortom: waarom roken?

Nicotine is een hele gemene verslaving. Als mensen eenmaal begonnen zijn met roken, zijn er veel redenen waarom zij blijven roken. Maar welke redenen bestaan er nu om ermee op te houden? We noemen er een aantal:

 • U gaat uzelf lekkerder voelen en u krijgt meer lucht
 • U wordt fitter en frisser en u krijgt een betere smaak en reuk
 • Betere conditie
 • Gezondere huidskleur
 • Schoner huis
 • Meer geld over
 • Geen angst meer om geen sigaretten meer te hebben
 • U wordt weer baas over uw eigen leven

Door de stoppen met roken houdt u meer geld over

Natuurlijk zijn er nog veel meer voordelen als u stopt met roken. Prostop helpt u graag op weg naar een rookvrij leven. Wilt u meer weten over wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij informeren u graag!

Delen: