Meer informatie? bel direct:
088 78 67 700
Meer informatie? bel direct:
088 78 67 700 (lokaal tarief)
waarom roken mensen

Waarom roken mensen eigenlijk

Een boeiende vraag, waarop vele antwoorden mogelijk zijn. Om wat orde te scheppen gaan we de vele antwoorden opknippen in twee deelvragen, namelijk:

 • Waarom beginnen we aan roken?
 • Waarom blijven we het doen?

Laten we beginnen met de eerste vraag:

 1. We roken omdat we nieuwsgierig zijn naar de smaak en het effect van roken. Anderen lijken er van te genieten, dus dan wil je toch zelf ook uitzoeken wat er lekker aan is.
 2. We gaan roken omdat we het anderen in onze omgeving zien doen. Vooral het voorbeeld van ouders en oudere broers of zussen werkt aanstekelijk en uiteraard het voorbeeld van leeftijdgenoten.
 3. Vroeger werd roken gepresenteerd als iets geweldigs. Zelfs artsen leken het aan te bevelen:
 4. We gaan roken omdat we ‘bij de club willen horen’. We vinden het wel interessant of stoer en willen dat ook graag zelf uitstralen.’’
 5. We gaan roken omdat we door te roken ons kunnen afzetten tegen de volwassenen en hun regels. Wat niet mag is juist daardoor natuurlijk des te leuker en spannender!
 6. We zoeken op jongere leeftijd naar symbolen en uitingen om aan te geven dat we ‘anders’ zijn en een eigen identiteit hebben. Roken is zo’n symbool.
 7. We gaan roken omdat het er volwassen uitziet. Door te roken wil je ouder lijken dan je echt bent.

Een veelheid van motieven kan dus een rol spelen bij het beginnen met roken. En vaak is het zo dat meerdere motieven tegelijk een rol spelen. Maar als je eenmaal begonnen bent met roken, waarom is de kans dan eigenlijk zo groot dat je dat ook blijft doen? Hoe komt dat?

Wederom een groot aantal factoren die meespelen:

 1. Je bent lichamelijk afhankelijk geworden van het roken. Nicotine is een zeer verslavende stof en hoewel je in het begin waarschijnlijk alleen rookt bij speciale gelegenheden (café, feestjes, in het weekend etc), is er een grote kans dat je geleidelijk steeds meer, steeds vaker en bij meer gelegenheden gaat roken.
 2. Het verschijnsel ‘tolerantie’ gaat een rol spelen. Je lichaam gaat wennen aan nicotine en heeft langzaam aan steeds meer van het spul nodig om het gevoel van ‘genoeg’ te krijgen.
 3. In het begin heb je niet zo veel last van het roken. Je bent jong en je hebt een goede conditie en je rookt meestal nog niet zo veel. Je sport en beweegt veel en je lichaam geeft nog geen signalen dat roken slecht is. Dat komt pas later omdat roken tijd nodig heeft om zijn verwoestende effect te doen gelden.
 4. Een verslaving is zelfbelonend. Iedere keer dat je zin hebt in een sigaret, haal je er een uit het pakje en beloon je jezelf. Gedrag dat voortdurend beloond wordt is het moeilijkste te veranderen.
 5. Na een paar jaar roken is je rookgedrag inmiddels ook gewoontegedrag is geworden. Roken is zo vanzelfsprekend geworden, dat je niet eens een keuze hoeft te maken om er een op te steken. Het is ook een vanzelfsprekend onderdeel geworden van de vele rituelen in je leven, zoals bijvoorbeeld het ochtendritueel, het pauzeritueel en het ‘na-het-eten’-ritueel.
 6. Stoppen leidt tot ontwenningsverschijnselen. Het gevolg daarvan is dat je je niet lekker voelt als je niet rookt. Door het nicotinetekort in je bloed krijg je enorme trek in een peuk en je moet er een opsteken om een eind te maken aan het kwellend verlangen. Je moet gewoon roken omdat je verslaafd bent geraakt aan nicotine.
 7. Naast de lichamelijke verslaving wordt je ook geestelijk verslaafd. Je hebt het gevoel dat je niet meer zonder kunt. “Het hoort er bij, het is zo gezellig, het ontspant en het geeft me een moment voor mezelf”, dat horen we rokers vaak zeggen. Op moeilijke momenten steek je een sigaret op en dat geeft tijdelijk even rust. Je krijgt daardoor het idee dat een sigaret helpt tegen stress, maar helaas: niets is minder waar! Je voelt je alleen maar ontspannen doordat je de ontwenningsverschijnselen opheft die je zelf hebt gecreëerd door te roken.
  gewoontes
 8. Na een aantal jaren is roken zichzelf gaan motiveren. Je zou bijna kunnen zeggen dat je het doet omdat je rookt. Eigenlijk is het een onzinnige gewoonte geworden waar je graag van af zou willen maar dat blijkt niet meer zo heel gemakkelijk te zijn.
 9. Roken wordt geleidelijk ook een onderdeel van je identiteit. Aanvankelijk is het gewoon een willekeurig gedrag waar je voor kunt kiezen of niet, net zoals je kunt kiezen of je een cola of een sinas neemt. Jaren later is het echter zo onderdeel geworden van je leven dat je concludeert dat je een echte verstokte roker bent geworden. Je kunt je niet eens meer voorstellen dat je ooit weer een niet-roker zou kunnen zijn. Je hebt niets meer te kiezen!
 10. Je ontwikkelt typisch ontkenningsgedrag. Dit kan zich uiten in de vele bekende smoezen als:
  • Ik kan er zo mee stoppen als ik wil!
  • Ik rook helemaal niet zo veel!
  • Af en toe eentje kan geen kwaad!
  • Ik sport toch veel!
  • Ze proberen je zoveel wijs te maken!
  • Mijn opa rookt al 70 jaar en is kerngezond!
  • Ik kan wel stoppen maar wat heb ik daar aan? Ik kan zo onder een bus komen!
  • Als ik stop vind ik aan het leven niets meer aan en dan zou ik ook nog zo veel langer moeten leven?

Kortom: Waarom roken?

Het moge duidelijk zijn waarom we ooit begonnen zijn met roken en waarom we daarna zijn blijven roken, maar we zouden ook de vraag kunnen stellen: ‘Welke redenen zouden er nu kunnen bestaan om er mee op te houden?”

We noemen er een aantal:

 • Je krijgt meer zelfrespect en een trots gevoel
 • Je gaat je lekkerder voelen en je krijgt meer lucht
 • Je wordt fitter en frisser en je krijgt een betere smaak en reuk
 • Niet meer hoesten
 • Betere conditie
 • Gezondere huidskleur
 • Natuurlijke klank stem
 • Warmere handen en voeten
 • Schoner huis
 • Meer geld over
 • Geen angst meer om geen sigaretten meer te hebben
 • Je wordt weer baas over je eigen leven

Je kunt er vast zelf nog wel een aantal bedenken. En wat je ook kunt bedenken is dat stoppen een stuk gemakkelijker wordt als je de juiste ondersteuning krijgt. Een prettige steun in de rug is stoppen met behulp van lasertherapie. Lasertherapie vermindert de ontwenningsverschijnselen en zorgt ervoor dat je ook minder trek hebt dan zonder behandeling.

Maak dus nu een afspraak met jezelf en bel Prostop, dan geniet je binnenkort van alle voordelen van niet meer roken!

Afspraak maken
Doe de motivatietest