Meer informatie? bel direct:
088 78 67 700
Mijn Prostop
Meer informatie? bel direct:
088 78 67 700 (lokaal tarief)
sigaret aannemen. roken

Waarom ben je eigenlijk ooit begonnen met roken?

Alle rokers hebben nog wel herinneringen aan de tijd dat ze hun eerste sigaret of shagje rookten. Weet je het nog? Wat was eigenlijk jouw drijfveer om die stap te zetten? En komen de redenen waarom je destijds begonnen bent overeen met de redenen waarom je nu nog steeds rookt?

Meest gehoorde redenen om te gaan roken

De meeste mensen gaan roken wanneer ze van de basisschool af zijn of binnen een paar jaar daarna. Veel jongeren doen dat omdat ze nieuwsgierig zijn naar de smaak en het effect van roken. Ze zien anderen in hun omgeving roken en willen ‘bij de club horen’. Ze vinden het wel interessant of stoer willen dat ook graag zelf uitstralen.

Een ander aspect is nog dat ze door te roken zich kunnen afzetten tegen de volwassenen en hun regels. Wat niet mag is juist daardoor natuurlijk des te leuker en spannender!

Typische jongerenmotieven

Als je hier wat dieper over nadenkt dan valt op dat veel van de motieven om te beginnen met roken typische pubermotieven zijn. Op die leeftijdsgroep is het belangrijk een eigen identiteit, een eigen ‘zelf’ te vinden. Om dat te bereiken is het nodig je los te maken van je ouders, op eigen benen te gaan staan en eigen keuzes te maken. Jongeren zoeken daarom naar symbolen en uitingen om aan te geven dat ze ‘anders’ zijn, of zelf willen bepalen wat ze doen. Ze experimenteren er op los, als het er maar toe bijdraagt dat ze bij de groep horen waar ze zich graag mee identificeren. En de sigaret is daarbij het symbool van de verbroedering.

Jaren later

Na 5 of 10 of 20 jaar roken, kun je je afvragen of de bovenvermelde motieven nog steeds op jou van toepassing zijn of dat die motieven inmiddels minder belangrijk geworden zijn. Wil je nog steeds moeite doen om erbij te horen? Wil je je nog steeds afzetten? Ben je nog steeds op zoek naar je identiteit?

Vermoedelijk niet. De motieven om te beginnen met roken worden geleidelijk vervangen door andere motieven. Een grote verandering ten opzichte van vroeger is wel dat je inmiddels zo goed als zeker lichamelijk afhankelijk bent geworden van het roken. Het gevolg daarvan is dat je je niet lekker gaat voelen als je niet rookt, misschien zelfs rusteloos en gespannen. Je moet gewoon roken omdat je verslaafd bent geraakt aan nicotine.

Een andere verandering is dat je rookgedrag inmiddels ook gewoontegedrag is geworden. Roken is zo vanzelfsprekend geworden, dat je niet eens een keuze hoeft te maken om er een op te steken. Het is een vanzelfsprekend onderdeel geworden van de vele rituelen in je leven, zoals bijvoorbeeld het ochtendritueel, het pauzeritueel en het ‘na-het-eten’-ritueel.

De moeite van het stoppen

De redenen waarom je begonnen bent met roken zijn vermoedelijk dus niet meer zo van belang. Maar roken is zichzelf gaan motiveren. Je zou bijna kunnen zeggen dat je het doet omdat je rookt. Eigenlijk is het voor de meeste rokers een onzinnige gewoonte waar ze graag van af zouden willen omdat ze zich realiseren dat ze er helemaal niets aan hebben.

Denk eens na over je eigen motieven

Wat doet roken werkelijk voor je? Heb je het eigenlijk nog wel nodig? Bereik je er iets mee? Als je meer nadelen dan voordelen van roken kunt opnoemen, dan bent je er misschien aan toe om de belangrijke keuze te maken om het roken los te laten.

Afspraak maken
Doe de motivatietest