tieners die roken op trapje

Beginnen met roken: waarom eigenlijk?

Waarom beginnen mensen met roken? Alle rokers hebben nog wel herinneringen aan de tijd dat ze hun eerste sigaret of shagje rookten. Weet u het nog? Wat was eigenlijk uw drijfveer om die stap te zetten? En komen de redenen waarom u destijds begonnen bent overeen met de redenen waarom u nu nog steeds rookt?

Meest gehoorde redenen waarom mensen beginnen met roken

De meeste mensen gaan roken wanneer ze van de basisschool af zijn of binnen een paar jaar daarna. Veel jongeren doen dat omdat ze nieuwsgierig zijn naar de smaak en het effect van roken. Ze zien anderen in hun omgeving roken en willen ‘bij de club horen’. Ze vinden het wel interessant of stoer en willen dat ook graag zelf uitstralen.

Een ander aspect is dat ze door te roken zich kunnen afzetten tegen de volwassenen en hun regels. Wat niet mag is juist daardoor natuurlijk des te leuker en spannender!

Typische jongerenmotieven

Als u hier wat dieper over nadenkt dan valt op dat de motieven om te beginnen met roken typische pubermotieven zijn. Op die leeftijdsgroep is het belangrijk een eigen identiteit, een eigen ‘zelf’ te vinden. Om dat te bereiken is het nodig je los te maken van je ouders, op eigen benen te gaan staan en eigen keuzes te maken. Jongeren zoeken daarom naar symbolen en uitingen om aan te geven dat ze ‘anders’ zijn, of zelf bepalen wat ze doen. Ze experimenteren erop los, als het er maar toe bijdraagt dat ze bij de groep horen waar ze zich graag mee identificeren. En de sigaret is daarin het symbool van de verbroedering en vaak ook populariteit.

Jaren later

Na 5 of 10 of 20 jaar roken, kan u uzelf afvragen of de bovenvermelde motieven nog steeds op u van toepassing zijn of dat die motieven inmiddels minder belangrijk geworden zijn. Wilt u nog steeds moeite doen om erbij te horen? Wil u zich nog steeds afzetten? Bent u nog steeds op zoek naar uw identiteit?

Vermoedelijk niet. De argumenten om te beginnen met roken worden geleidelijk vervangen door andere redenen. Een grote verandering ten opzichte van vroeger is wel dat u inmiddels zo goed als zeker lichamelijk afhankelijk bent geworden van het roken. Het gevolg daarvan is dat u uzelf niet lekker gaat voelen als u niet rookt, misschien zelfs rusteloos en gespannen. U moet gewoon roken omdat u verslaafd bent geraakt aan nicotine.

Een andere verandering is dat uw rookgedrag inmiddels ook gewoontegedrag is geworden. Roken is zo vanzelfsprekend geworden, dat u niet eens een keuze hoeft te maken om er een op te steken. Het is een vanzelfsprekend onderdeel geworden van de vele rituelen in uw leven, zoals bijvoorbeeld het ochtendritueel, het pauzeritueel en het ‘na-het-eten’-ritueel.

De moeite van het stoppen

De redenen waarom u begonnen bent met roken zijn vermoedelijk dus niet meer zo van belang. Maar roken is zichzelf gaan motiveren. U zou bijna kunnen zeggen dat u het doet omdat u rookt. Eigenlijk is het voor de meeste rokers een onzinnige gewoonte waar ze graag van af zouden willen omdat ze zich realiseren dat ze er helemaal niets aan hebben.

Denk eens na over uw eigen motieven

Wat doet roken werkelijk voor u? Heeft u het eigenlijk nog wel nodig? Bereikt u er iets mee? Als u meer nadelen dan voordelen van roken kunt opnoemen, dan bent u er misschien aan toe om de belangrijke keuze te maken om het roken los te laten. In dat geval kan Prostop u helpen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Delen: