bakjes met gezonde voeding

Voeding en stoppen met roken

Voeding kan van grote invloed zijn op de slagingskans als u wilt stoppen met roken. Het is dan ook verstandig om uzelf daar goed over te informeren. In deze blog vindt u de belangrijkste informatie over het stoppen met roken en voeding.

Geef uw lijf de juiste ondersteuning

Roken is niet goed voor het lichaam. Dat komt niet alleen door schadelijke stoffen die in de rook zitten, maar ook doordat nicotine in staat is om vitamines af te breken. Het is daarom voor een roker aan te raden om de juiste voedingssupplementen te gebruiken om de vitaminetekort aan te vullen. Als u stopt met roken komt uw lichaam in een ontwenningsfase het is in deze fase belangrijk om gezond, gevarieerd, vezelrijk en vitaminerijk voedsel te eten.

Cafeïnehoudende dranken

Houdt u van cafeïnehoudende dranken, waaronder koffie? Wees dan voorzichtig. Cafeïne versterkt vooral in de morgen de behoefte aan een sigaret. Voor veel rokers zijn koffie en sigaretten zelfs onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als u net gestopt bent met roken, kan koffie de behoefte aan een sigaret daarom aanwakkeren.

Voorkomen van gewichtstoename

Als u stopt met roken is het gebruikelijk dat uw stofwisseling weer normaal gaat functioneren. De kans bestaat daardoor dat een stopper gemiddeld zo’n 2 á 3 kilo zwaarder wordt. Echter kunt u zelf bijdragen aan een goed gewicht door gezond, vezelrijk en gevarieerd te eten. Een vezelrijke maaltijd bevat fruit, groente, granen en peulvruchten. Vezels stimuleren de darmwerking waardoor de bloedsuikerspiegel daalt. Hierdoor hebben we minder hongergevoel en zullen we minder snel gaan snacken.

Zorg voor zo’n 6 á 8 eetmomenten per dag. Bij de tussendoortjes is het heel verstandig om vetarm te eten. Neem liefst rauwe groentehapjes zoals tomaatjes, stukjes komkommer of stengels bleekselderij. Varieer dat met een rijstwafel. U voorkomt daarmee dat u een te lage bloedsuikerspiegel krijgt. Daardoor kunt u rusteloos, duizelig of trillerig worden en is het mogelijk dat u uw concentratie verliest en een kwetsbaar gevoel krijgt. Mocht u veel last hebben van dit soort verschijnselen, dan kunt u chroomtabletten nemen als aanvulling.

Drinken

Ten slotte is het belangrijk dat u voldoende water drinkt. Overdrijf de hoeveelheid niet, maar u mag iedere dag best 2 liter water drinken. Het ‘stilt’ de hunkering naar nicotine, u krijgt er een vol gevoel van terwijl er geen calorieën in zitten. Het is overigens een fabeltje dat water ervoor zorgt dat de nicotine in uw lichaam eerder afgebroken en afgevoerd wordt. Maar als drinken u helpt dan kan het in ieder geval geen kwaad.

Hulp nodig?

Kunt u een extra steuntje in de rug gebruiken bij uw stoppoging? Dan is de lasertherapie van Prostop misschien wel iets voor u. Lasertherapie is een moderne vorm van acupunctuur, waarbij verschillende behandelpunten op het lichaam gestimuleerd worden. Door deze behandeling worden de ontwenningsverschijnselen en de zin in een sigaret geminimaliseerd. Voor meer informatie over de lasertherapie van Prostop kunt u contact met ons opnemen via de website, of bellen naar 088 786 7700.

Delen: