oefenen met stoppen met roken illustratie van boom die stap voor stap groeit

Oefenen met stoppen met roken

Als u van uw rookverslaving af wil komen, dan doorloopt u 4 fases. In de laatste fase bent u helemaal niet meer mee bezig met roken, de sigaret is uit uw leven verdwenen. Maar welke fases moet u dan eerst door zien te komen? Als u wilt stoppen met roken moet u oefenen!

Het gaat om bewustzijn

In iedere fase bent u zich op een andere manier bewust van uw gedragspatroon. Als u het hoofd erbij houdt en goed reflecteert over uzelf dan komt u vanzelf verder. Dat is namelijk de juiste manier om te oefenen met stoppen met roken.

Welk 4 fases zijn er en hoe kunt u er uw voordeel mee doen?

Fase 1: onbewust verkeerd

In deze fase heeft u helemaal niet in de gaten dat er iets mis is met uw leefpatroon. Wellicht denk u dat het uitstekend met u gaat. U geniet volop van het leven, rookt wat u wil en dat heeft eigenlijk helemaal geen effect op u. U voelt zich immers prima. Dat u zich prima voelt is heel goed mogelijk. Roken kan men best een tijd volhouden zonder dat het opvalt dat er iets fout gaat. Er gaat echter wel iets fout. Er ontstaat bijvoorbeeld schade aan uw longblaasjes maar u heeft het nog niet in de gaten. U blijft doorgaan met het onbewust verkeerde gedrag tot er iets gebeurt.

Vaak komt er een einde aan deze fase wanneer u iets leest of hoort over hoe ongezond uw rookgewoonte is, wanneer uw arts u waarschuwt voor de mogelijke risico’s of wanneer u ziek wordt en het blijkt te maken te hebben met uw leefstijl.

Fase 2: bewust verkeerd

Stel dat uw huisarts u verteld heeft dat u beginnend COPD heeft en dat het te maken heeft met roken. Dan komt u in fase 2. U bent zich er nu van bewust dat u een ongezond leefpatroon heeft maar u verandert er nog niets aan. Meestal is dit wel de fase waarin u twijfels krijgt en gaat nadenken of het wel zo verstandig is om op de oude voet door te gaan. Rokers proberen in deze fase soms te minderen om de schade beperkt te houden. Of ze proberen een tijd niet te roken om zichzelf er van te overtuigen dat ze helemaal niet verslaafd zijn. Vaak vallen ze vervolgens toch weer terug. Maar als de klachten dan verergeren en u beseft dat verder roken geen optie meer is, dan gaat u nadenken over stoppen en met stoppen met roken oefenen!

Wanneer u er geheel bewust van bent dat u met roken op het verkeerde pad zit, gaat u overwegen om helemaal te stoppen. En uiteindelijk valt die beslissing.

Fase 3: bewust nieuw gedrag

U heeft besloten het gedrag te veranderen en u bent gestopt met roken. Maar u denkt er wel de hele dag aan. U bent de hele dag bezig met het feit dat u het niet meer doet! Voorbeelden van dit soort gedachten:

  • Nu is het al elf uur! Anders had ik nu al 3 sigaretten gerookt!
  • Zometeen is het pauze. Wat zal ik doen om niet in de verleiding te komen?
  • Zal ik vanavond maar niet naar het café gaan? Want in die sfeer met een lekker pilsje ga ik zo voor de bijl!
  • Na het eten geen sigaret roken, o wat een ramp!
  • Laat ik maar vroeg gaan slapen dan denk ik niet meer aan sigaretten!

Voorbeelden van deze fase waarin u wel uw gedrag veranderd heeft, maar waarin u voortdurend bewust moet zijn van de gevaren die op de loer liggen. De verandering is er, maar u moet alert zijn om het zo te houden. Sommige rokers denken ten onrechte in deze fase dat het stoppen niet gaat lukken, omdat ze zo veel aan roken moeten denken. Bedenk echter dat het er nu eenmaal bij hoort. Uw rookpatroon was behoorlijk vast verankerd, dus als u ermee stopt, dan merkt u dat beslist een tijd! Voor sommige stoppers duurt deze fase wel een half jaar of een jaar, bij anderen gaat het een stuk sneller. U begint in fase 4 te komen wanneer u merkt dat u al een aantal dagen helemaal niet aan sigaretten heeft gedacht.

Fase 4:  Onbewust nieuw gedrag

U bent al een tijdje gestopt met roken en u staat er soms dagen achter elkaar niet meer bij stil. U gaat naar feestjes, u ziet mensen roken, maar het doet u niets meer. Moeite hoeft u ook niet meer te doen om uw rookvrij leven te handhaven. Het gaat vanzelf en u bent blij dat dat zo is. U bent nu onbewust vaardig in het nieuwe gedrag. Het is zo dat het steeds gemakkelijker wordt om op de automatische piloot uw nieuw gedrag te handhaven.

U denkt niet meer:

  • “Heb ik mijn sigaretten wel bij?”
  • “Waar kan ik hier roken”?
  • “Wanneer is het pauze”?

Het voordeel van fase 4 is dat het nieuwe gedrag geen moeite meer kost. Sommige mensen zeggen in die fase dan ook: “Ik ben er klaar mee! Het hoeft van mij niet meer!”

 

Dit is ook voor u weggelegd

U denkt nu misschien: “Dat is te mooi om waar te zijn! Dat kan niet! Dan heeft die persoon zeker altijd maar weinig gerookt!”

Maar ook veel stevige rokers zijn u voorgegaan in hun verandering. Ook zij hebben in fase 1, 2 , 3 en uiteindelijk 4 gezeten. Zij hebben er bewust aan moeten werken om hun verslaving te doorbreken en als het hun gelukt is, waarom zou u het dan ook niet kunnen?

Waar zit u nu?

De fase van onbelemmerd te roken zonder besef dat het verkeerd is zult u waarschijnlijk al verlaten hebben anders zou u dit artikel niet lezen. Misschien zit u in fase 2 en bent u zich ervan bewust dat u iets doet wat niet goed voor u is. Of misschien vindt u wel dat u moet stoppen – dat vindt immers driekwart van alle rokers! – maar hebt u gewoon die stap nog niet gezet.

Of u zit misschien in fase 3: U bent gestopt, maar heeft het nog erg lastig. Om het u gemakkelijker te maken in fase 3, raden wij u aan een ondersteunende behandeling te nemen om de zin in roken (deels) weg te nemen en de ontwenningsverschijnselen makkelijker te kunnen verdragen. Wij weten uit ervaring dat onze lasertherapie hier een enorme hulp bij kan zijn.

Neem dit alles mee in uw overwegingen. Om van fase 2 of 3 in het beloofde land van fase 4 te komen moet u wel door de zure appel van fase 3 heen komen. Doe dat zo bewust en verstandig mogelijk!

Het Prostop team wenst u veel succes met oefenen met stoppen met roken! Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Delen: