gebroken sigaret met geld

Stoppen met roken: de rekening komt wel

Roken lijkt op kopen op afbetaling. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een nieuwe auto met een verleidelijke betalingsregeling: u hebt er wel meteen plezier van maar u hoeft pas over 2 jaar te gaan betalen. In eerste instantie heel fijn, maar als de factuur in de bus valt is het minder leuk. Bij roken komt de rekening ook pas later, en als die rekening er is, dan is die meestal fors.

Geniet nu, betaal later

Als u even krap bij kas zit, is het erg verleidelijk om bijvoorbeeld na een avondje stappen tegen de cafébaas te zeggen: “Schrijf het maar even op, ik zit even krap bij kas”. Als u dat een paar keer achter elkaar doet, kan de rekening flink oplopen. ‘Even krap bij kas’ verandert daarmee in ‘jarenlang in de schuld’.

Roken lijkt daar in die zin op, dat er in het begin vooral voordelen en maar weinig nadelen aan kleven. De voordelen hebben voor de meeste rokers te maken met gezelligheid, samen even een time-out nemen en genieten van een lekker trekje. Maar tegen de tijd dat u denkt dat u er beter mee op kunt houden, blijkt dat niet meer zo heel gemakkelijk meer te zijn. Er is na een paar jaar roken inmiddels een forse lichamelijke afhankelijkheid aan nicotine ontstaan en als u niet dagelijks uw nicotinespiegel op peil houdt, voelt u zich enorm ellendig.

De rekening loopt op

Ondertussen ontstaat er ongemerkt schade, maar omdat dat proces zo langzaam verloopt merkt u daar nog niet zo veel van. Uw conditie gaat achteruit, maar ach, u bent nog jong en u sport regelmatig. Geen vuiltje aan de lucht dus! U hoest wat meer, maar dat is ook alleen maar ’s ochtends en dat bent u gauw vergeten. Ondertussen zijn echter de sloopwerkzaamheden al begonnen: uw longblaasjes raken bedolven onder een slijmlaag en sterven af, uw hart moet harder werken omdat het zuurstoftransport minder goed loopt, uw bloedvaten lopen beschadiging op, enzovoort.

Af en toe een betaalherinnering

Zo af en toe valt er een betaalherinnering in de bus. U krijgt een griepje of een longontsteking en u hoest uw longen uit uw lijf. Of u voelt wat steken in uw borst bij inspanning. U doet het even een paar dagen wat kalmer aan en gelukkig gaan de klachten weer over. Misschien kwam het eventjes in u op dat het wat te maken had met roken, maar nee, niet deze keer. Nu was het alleen maar een virus of een bacterie die u dwars zat.

Uw huisarts geeft u af en toe een waarschuwing dat u beter kan stoppen met roken, en u denkt er even
over na. Eigenlijk geeft u hem wel gelijk, maar u doet er nog niets concreet mee.

Net zoals iemand bij oplopende schulden zijn incasso’s en rekeningen in de prullenbak gooit en daarmee zijn probleem ontkent, heeft ook de verslaafde roker de neiging om te doen alsof er niet zo veel aan de hand is. De kop wordt in het zand gestoken. En daar wordt het helaas alleen maar steeds erger door.

De afrekening

Roken is een optelsom van jarenlang sloopwerk in het lichaam. Dat sloopwerk eist zijn tol en op een gegeven moment staat het gebouw op instorten. Dagelijks krijgen Nederlanders te horen dat ze een ernstige ziekte hebben die veroorzaakt is door roken. Onmiddellijk stoppen is dan het eerste wat u moet doen. U voorkomt daarmee dat het bouwwerk helemaal gaat instorten, maar het zorgt natuurlijk niet voor een nieuwe staalconstructie. De renovatie moet nog gaan beginnen en kan jaren duren!

Laat het niet zo ver komen, betaal uw rekening nu

U kan het beste de ellende voorkómen door in een vroegtijdig stadium uw verantwoordelijkheid te nemen. Zet een punt achter uw rookverslaving. Misschien bent u er tot nu toe genadig van afgekomen. Neem uw winst en laat het daar dan bij. Of uw lichaam heeft al enige schade opgelopen: zorg dan dat de fundering van het huis opnieuw wordt versterkt.

Een kleine investering die zich snel terugverdient

Een laserbehandeling van Prostop kost 275 euro. Dat lijkt op korte termijn misschien veel, maar denk eens aan al die maanden en jaren in de toekomst dat u geen sigaretten meer hoeft te kopen. Als u gewend bent om een pakje sigaretten per dag te roken dan heeft u de investering al na een maand terugverdiend!

Om al helemaal niet te spreken over de zure rekeningen die u niet gaat krijgen op de betalingsbalans van uw gezondheid! U zal snel verschil zien en de voordelen ervaren van het stoppen.

Neem een gezonde beslissing. Neem contact met ons op zodat wij u kunnen helpen zonder schulden van de sigaret weg te lopen.

Delen: