onderzoek longen

Onderzoek naar longkanker bij (ex-)rokers

Aankomende maanden ontvangen 400.000 rokers en ex-rokers een uitnodiging voor deelname aan een bevolkingsonderzoek naar longkanker. Het gaat om een onderzoek van Nederland samen met vier andere landen. In deze blog vertellen wij u meer over het onderzoek voor de opsporing van longkanker.

Het proefbevolkingsonderzoek

De regio waar het onderzoek begint is Amsterdam. Mensen die langere tijd hebben gerookt of nog steeds roken komen in aanmerking voor het onderzoek. Het proefbevolkingsonderzoek gebeurt eerst in de landen Nederland, Duitsland, Spanje, Frankrijk en Italië. Het doel van het onderzoek is vroege opsporing van longkanker. Daarnaast willen de onderzoekers kijken hoe ze de mensen die het meeste kans hebben op longkanker het beste kunnen bereiken en hoe vaak een scan nodig is in welk tijdbestek.

Opsporing van longkanker 

14.000 Nederlanders per jaar krijgen de diagnose longkanker en zeker 10.000 overlijden als gevolg hiervan. Longkanker is in een vroeg stadium nog goed te genezen, omdat er dan vaak nog geen uitzaaiingen in het lichaam zijn. In dit stadium wordt de ziekte meestal niet gevoeld en hierdoor komen mensen er vaker pas in een laat stadium achter. Op dit moment wordt minder dan de helft van de longkanker gevallen in een vroeg stadium ontdekt.

Het opsporen van longkanker in een vroeg stadium kan de sterfte aan de ziekte met 25 procent naar beneden brengen. In Nederland betekent dat dus ongeveer 2500 minder sterfgevallen per jaar.

Stoppen met roken zorgt voor een betere gezondheid 

Door te stoppen met roken maakt u de kans op longkanker kleiner. Stoppen met roken heeft op elke leeftijd zin en levert u veel gezondheidsvoordelen op. Wilt u ervoor gaan en definitief vaarwel zeggen tegen de sigaret? Daar kunnen onze therapeuten u bij helpen. Door de pijnloze laserbehandeling worden de ontwenningsverschijnselen verminderd en de behoefte aan een sigaret onderdrukt. Voor deze behandeling betaalt u eenmalig €245. Dat bedrag heeft u al terugverdiend als u één maand niet rookt! Voor meer informatie over de lasertherapie van Prostop kunt u contact met ons opnemen via de website, of bellen naar 088 786 7700

Delen: