stoppen met roken voorbereiding

Geestelijke verslaving bij roken

Als u al lang rookt, ontstaat er lichamelijke afhankelijkheid aan nicotine. Dat merkt u aan de ontwenningsverschijnselen die ontstaan wanneer u een paar uur niet rookt. Veel rokers schrijven hun verslaving dan ook volledig toe aan deze lichamelijke afhankelijkheid. Ze kennen het ‘verlangen naar de sigaret’ en verklaren dat door het nicotinetekort in het bloed. Niet ten onrechte, maar er is zeker meer aan de hand. Want het stoppen met roken is ook moeilijk door de geestelijke verslaving. Wat is dat; geestelijke verslaving? Hoe ontstaat die dan en wat kan u er tegen doen?

Wat is geestelijke verslaving?

Als u stopt met roken met behulp van lasertherapie, dan heeft u weinig tot geen last van lichamelijke ontwenningsverschijnselen. Toch ervaren veel rokers het stoppen als ontzettend moeilijk.
De volgende aspecten spelen bij veel rokers:

• Ze denken de hele dag aan roken.

• Ze hebben het gevoel niet zonder sigaret te kunnen en het is heel moeilijk om weerstand te bieden aan de drang tot roken.

• Bepaalde momenten en situaties zijn bijzonder moeilijk bijv. na het eten, bij een kop koffie of bij de borrel s ’avonds.

• Ze voelen zich onthand en hebben moeite met de dagelijkse bezigheden.

• Ze missen de dagelijkse sociale contacten waarbij altijd een sigaretje werd gerookt.

Hoe ontstaat een geestelijke verslaving bij roken?

Wanneer u jarenlang een sigaret opsteekt bij telkens dezelfde gelegenheden of op dezelfde plaatsen dan vindt er een automatische koppeling plaats tussen de situatie en het roken. De situatie roept als het ware de zin in een sigaret op. Een goed voorbeeld is de koppeling tussen koffie drinken en roken. Als u gewend bent om tijdens pauzes op uw werk een kop koffie te drinken en daar een sigaret bij te roken, dan gaat koffie na verloop van tijd vanzelf zin in roken oproepen. Dat is ook niet vreemd gezien het groot aantal keren dat roken en koffie tegelijk aan de orde zijn geweest. De sterke koppeling tussen de situatie en roken maakt het voor rokers moeilijk om te stoppen maar zeker niet onmogelijk.

Wat kan u hieraan doen?

U kan proberen de hechte verbinding tussen de situatie en het roken ‘los te koppelen’ in de periode direct voordat u definitief gaat stoppen. De geestelijke verslaving bij roken gaat u te lijf door:

• Niet meer te roken op uw favoriete rookmomenten (na het eten, bij een kop koffie) maar op andere momenten.

• Niet meer te roken op plaatsen waar u voorheen meestal rookte, bijvoorbeeld in de auto of aan de keukentafel.

• Als u meestal rookt bij de koffie of bij een borrel, drink dan een tijd minder koffie en alcohol of drink koffie of de borrel op een andere plaats en bewust zonder sigaret.

Na de stopdatum

Bent u eenmaal gestopt, probeer dan de eerste paar weken de plaatsen te vermijden waar u anders altijd rookte. Ga niet aan de keukentafel zitten met uw kop koffie en de krant als u daar altijd rookte maar drink een kop koffie bijvoorbeeld op de bank.

Vermijd al te veel momenten van ‘niks doen’ maar kom in actie. Ga iets doen wat uw zinnen verzet en geef niet toe aan mijmeren over hoe lekker roken wel niet was. Na een paar weken beginnen de koppelingen al minder te worden en kan u gaan experimenteren met moeilijkere situaties, zoals een praatje maken in een groepje rokers op het werk.

Na een paar maanden zijn de koppelingen grotendeels verdwenen. Dat wil niet zeggen dat je dan nooit meer zin hebt om te roken, maar wel dat u dan inmiddels geleerd hebt hoe u daarmee om kunt gaan. U bent uw gewoontes meer de baas en u zult merken dat het roken naar de achtergrond is verdwenen.

Meer tips over stoppen met roken? Kijk dan hier.

Ondersteuning door lasertherapie van Prostop

Om het stoppen voor uzelf makkelijker maken kan u de laserbehandeling van Prostop ondergaan. U bent uw geestelijke verslaving bij roken makkelijker de baas als wij uw fysieke verslaving onder handen nemen door de ontwenningsverschijnselen weg te halen. De lasertherapie bestaat uit twee delen:

• In het eerste gedeelte van de behandeling wordt er met u gesproken over uw rookgedrag en komt onder andere ook de geestelijke verslaving aan bod.

• In het tweede deel van de behandeling ondergaat u de lasertherapie waarmee de lichamelijke kant van de verslaving wordt aangepakt.

Benieuwd? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of maak een afspraak.

Delen: