Meer informatie? bel direct:
088 78 67 700
Mijn Prostop
Meer informatie? bel direct:
088 78 67 700 (lokaal tarief)

Veel rokers schrijven hun verslaving toe aan lichamelijke afhankelijkheid. Ze kennen het smachten naar een sigaret en verklaren dat door het nicotinetekort in het bloed. Niet ten onrechte, maar er is meer aan de hand. Want het stoppen met roken is ook moeilijk door geestelijke verslaving! Wat is dat, geestelijke verslaving? Hoe ontstaat die en wat kun je er aan doen?

Wat is geestelijke afhankelijkheid?

Wanneer je stopt met roken met behulp van lasertherapie, dan heb je weinig tot geen last van lichamelijke ontwenningsverschijnselen. Dat is in ieder geval de ervaring van de meeste rokers die een laserbehandeling hebben gehad. Toch vinden veel rokers de eerste tijd na het stoppen moeilijk. De volgende dingen gebeuren bij veel rokers:

  • Ze denken de hele dag aan roken
  • Ze hebben het gevoel niet zonder sigaret te kunnen en het is heel moeilijk om weerstand te bieden aan de drang tot roken.
  • Bepaalde momenten en situaties zijn bijzonder moeilijk (bijvoorbeeld na het eten, bij de koffie, of bij een alcoholisch drankje )
  • Ze voelen zich onthand en hebben moeite met dagelijkse bezigheden

Deze verschijnselen zijn het gevolg van geestelijke afhankelijkheid!

Hoe ontstaat geestelijke afhankelijkheid?

Wanneer je jarenlang een sigaret opsteekt bij telkens dezelfde gelegenheden of op dezelfde plaatsen, dan vindt er een automatische koppeling plaats tussen de situatie en roken. De situatie roept als het ware de zin in een sigaret op. Een goed voorbeeld is de koppeling tussen koffie drinken en roken. Als je gewend bent om tijdens pauzes een kop koffie te drinken en daar een sigaret bij te roken, dan gaat koffie na verloop van tijd vanzelf zin in roken oproepen. Dat is ook niet vreemd gezien het groot aantal keren dat roken en koffie aan elkaar gekoppeld zijn geweest.

De sterke koppeling tussen situatie en roken maakt het rokers moeilijk (maar niet onmogelijk) om te stoppen.

Wat kun je al doen vóór je gaat stoppen?

Je kunt proberen de hechte verbinding tussen situatie en roken al wat ‘los te koppelen’ in de periode vlak voordat je definitief gaat stoppen. Doe dit bijvoorbeeld door:

  • Niet meer te roken op je favoriete rookmomenten maar op andere momenten
  • Niet meer te roken op plaatsen waar je vroeger meestal rookte, bijvoorbeeld in de auto of aan de keukentafel
  • Als je vooral rookt bij de koffie of bij alcohol, drink dan een tijd minder koffie of drink hem op een andere plaats en bewust zonder sigaret. Probeer ook minder alcohol te gebruiken of drink iets wat voor jou minder gekoppeld is aan roken (bijvoorbeeld een wijntje i.p.v. een biertje).

Na de stopdatum

Ben je eenmaal gestopt, probeer dan de eerste paar weken de plaatsen te vermijden waar je anders altijd rookte. Ga niet aan tafel zitten met je koffie en je krant als je daar altijd rookte, maar drink een kop thee op de bank.

Vermijd al te veel ‘dooie’ momenten en kom in actie. Ga iets doen wat je zinnen verzet en geef niet toe aan mijmeren over hoe lekker roken was. Na een paar weken beginnen de koppelingen al minder te worden en kun je gaan experimenteren met moeilijkere situaties, zoals een praatje maken in een groepje rokers.

Na een paar maanden zijn de koppelingen zo goed als verdwenen. Dat wil niet zeggen dat je dan nooit meer zin hebt om te roken, maar wel dat je dan inmiddels geleerd hebt hoe je daar mee om kunt gaan!

Hoe helpt lasertherapie?

De lasertherapie van Prostop bestaat uit 2 delen: in het eerste gedeelte praat de lasertherapeut met jou over je rookgedrag en je geestelijke verslaving. Samen probeer je te achterhalen wat de belangrijkste risicosituaties zijn en wat de beste manier is om daar mee om te gaan.

In het tweede gedeelte word je gelaserd en hierdoor wordt de lichamelijke kant van je verslaving aangepakt. Door de heilzame werking van de laserbehandeling kun je de eerste tijd goed weerstand bieden tegen de aanvechting om weer te gaan roken. Je ervaart geen of weinig ontwenninsgverschijnselen en de zin in roken wordt minder. Mocht je toch het idee hebben dat na verloop van tijd de werking minder wordt kun je gebruik maken van de gratis nabehandeling.

Maak niet de fout om te denken dat je na een maand nog steeds sterk nicotine-afhankelijk bent als je overvallen wordt door hevige zin om weer te roken. Meestal is het eerder de geestelijke afhankelijkheid waar je last van hebt. Die duurt langer en verdwijnt pas door heel bewust het roken uit je systeem te bannen.

Samengevat: de lasertherapie helpt je bij de de start om de lichamelijke verslaving aan te pakken en de geestelijke verslaving is iets wat je zelf zult moeten aanpakken!

Klaar voor de start? Bel dan nu Prostop voor de eerste stap!

Afspraak maken
Doe de motivatietest