hoe werkt een geestelijke rookverslaving eigenlijk?

Geestelijke rookverslaving

Wanneer spreken we van geestelijke rookverslaving? In de vakliteratuur wordt er al lang over geschreven en gediscussieerd en er zijn een paar kenmerken waarover gezondheidswetenschappers het eens zijn. Herkent u zich als roker in die kenmerken? En wat kunt u ermee? Lees het hele artikel om dat te weten te komen.

geestelijke rook verslavingGeestelijke en lichamelijke rookverslaving

Zware rokers zijn bijna altijd lichamelijk afhankelijk van nicotine. Onbewust zijn ze ook geestelijk verslaafd, wat wordt gekenmerkt door de volgende punten:

  1. Een hevig verlangen naar een sigaret, het besef niet meer zonder te kunnen.
  2. Pogingen om het gebruik te minderen, maar zonder succes
  3. Geen weerstand kunnen bieden aan de drang om een sigaret te roken
  4. Voortdurend denken aan sigaretten wanneer die niet in de buurt zijn
  5. Blijven doorroken ondanks het besef dat ernstige lichamelijke kwalen die men heeft juist door roken veroorzaakt worden.

Roken is een automatisme

Net als typen, tennissen of autorijden is roken gedrag dat door herhaling een automatisme is geworden. De sigaret is zó vaak gekoppeld aan bepaalde situaties dat die situaties alleen al de zin in een sigaret oproepen. Denk bijvoorbeeld aan de kop koffie of het pilsje die altijd samengaan met een sigaret. Door dat telkens samengaan roept het één het ander op. Wanneer u een kop koffie ziet en ruikt, krijgt u vanzelf ook zin in een sigaret.

Eigen opvattingen over roken

geestelijke rook verslaving controlerenRokers hebben in de loop van hun rokend leven ook opvattingen ontwikkeld die hun (rook)gedrag ondersteunen. Rokers zien voordelen van het roken waar die feitelijk niet gerechtvaardigd zijn. Zo vinden rokers bijvoorbeeld dat ze zich beter kunnen concentreren, dat ze beter kunnen ontspannen en dat ze stress-bestendiger zijn dan wanneer ze niet roken. Onderzoek wijst echter uit dat niet-rokers op deze punten beter scoren.

Ook op ‘welbevinden’ en omgaan met verveling denken rokers dat ze beter af zijn wanneer ze roken. Ook hier toont onderzoek aan dat niet-rokers daar beter op scoren. Kortom, in hun eigen beleving varen rokers wél bij hun sigaret, maar de feiten liggen anders.

Overtuigingen

Er zijn twee hardnekkige, belemmerende overtuigingen die rokers ervan weerhouden om te stoppen. Het gaat om de gedachte dat ze roken absoluut nodig hebben om te kunnen functioneren en de gedachte dat ze geen controle meer hebben op hun gedrag.

Samenhang

Automatisme, opvattingen en overtuigingen hangen met elkaar samen. Een roker die altijd een sigaret rookt bij zijn kop koffie, zal altijd als in een reflex naar zijn pakje sigaretten grijpen zodra de koffie op tafel staat. Hij zal de opvatting hebben dat een kop koffie met een sigaret heerlijk en ontspannend is en waarschijnlijk ook de overtuiging hebben: “Ik moet een sigaret hebben als ik koffie drink!”

Hoe krijgt u vat op uw geestelijke verslaving?

Het belangrijkste is dat u in de gaten krijgt hoe een geestelijke rookverslaving werkt. Snappen hoe de zin in roken ontstaat kan u helpen om uw gedrag te veranderen op de 3 eerder genoemde niveaus:

  1. Als voorbereiding op uw stoppoging kunt u uw automatismen veranderen door juist op uw typische rookmomenten niet te roken. U kunt bijvoorbeeld een stukje gaan wandelen (zonder sigaret!) in plaats van koffie te drinken in uw pauzes.
  2. U kunt uw opvattingen kritisch onderzoeken. Is het echt zo dat u alleen kunt ontspannen door de combinatie van koffie en een sigaret? Of zijn er ook andere mogelijkheden om rust te ervaren?
  3. Vraag u af of uw overtuigingen wel kloppen. Moet u écht roken bij een kop koffie? Hoe is het dan mogelijk dat niet-rokers ook koffie drinken?

Meer kans met begeleiding

Uit vele geslaagde stoppogingen blijkt dat het wel degelijk mogelijk is om van het roken af te komen! Hiervoor wordt wel gedragsmatige ondersteuning aangeraden voor het geestelijke deel, maar ook hulp in de vorm van lastertherapie voor de fysieke verslaving. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie en ontdek hoe wij u op weg kunnen helpen.

Delen: