Geestelijke verslaving

Geestelijke afhankelijkheid

Als u lang rookt, ontstaat er lichamelijke afhankelijkheid aan nicotine. Dat merkt u aan de ontwenningsverschijnselen die optreden wanneer u een paar uur niet rookt. Veel rokers schrijven hun verslaving dan ook volledig toe aan deze lichamelijke afhankelijkheid. Ze kennen het ‘smachten naar de sigaret’ en verklaren dat door het nicotinetekort in het bloed. Niet ten onrechte, maar er is meer aan de hand. Want het stoppen met roken is ook moeilijk door geestelijke verslaving! Wat is dat, geestelijke verslaving? Hoe ontstaat die en wat kunt u er aan doen?

Wat is geestelijke afhankelijkheid?

Wanneer u stopt met roken met behulp van lasertherapie, dan heeft u weinig tot geen last van lichamelijke ontwenningsverschijnselen. Toch ervaren veel rokers het stoppen als ontzettend moeilijk. De volgende dingen gebeuren bij veel rokers:

  • Ze denken de hele dag aan roken
  • Ze hebben het gevoel niet zonder sigaret te kunnen en het is heel moeilijk om weerstand te bieden aan de drang tot roken.
  • Bepaalde momenten en situaties zijn bijzonder moeilijk (bijvoorbeeld na het eten, bij de koffie, of bij een alcoholisch drankje )
  • Ze voelen zich onthand en hebben moeite met dagelijkse bezigheden

Deze verschijnselen zijn voor een groot deel het gevolg van geestelijke afhankelijkheid!geestelijke afhankelijkheid

Hoe ontstaat geestelijke afhankelijkheid?

Wanneer u jarenlang een sigaret opsteekt bij telkens dezelfde gelegenheden of op dezelfde plaatsen, dan vindt er een automatische koppeling plaats tussen de situatie en het roken. De situatie roept als het ware de zin in een sigaret op. Een goed voorbeeld is de koppeling tussen koffie drinken en roken. Als u gewend bent om tijdens pauzes een kop koffie te drinken en daar een sigaret bij te roken, dan gaat koffie na verloop van tijd vanzelf zin in roken oproepen. Dat is ook niet vreemd gezien het groot aantal keren dat roken en koffie aan elkaar gekoppeld zijn geweest.

Uw brein voert na enige tijd dit soort automatismen uit zichzelf uit, zonder dat u er over na hoeft te denken. Het gedrag is geautomatiseerd!

De sterke koppeling tussen situatie en roken maakt het rokers moeilijk (maar niet onmogelijk) om te stoppen.

Wat kunt u doen?

U kunt – als voorbereiding op een laserbehandeling – proberen de hechte verbinding tussen situatie en roken ‘los te koppelen’ in de periode vlak voordat u definitief gaat stoppen. Dit zal uw succes kans aanmerkelijk vergroten. Doe dit bijvoorbeeld door:

  • Niet meer te roken op uw favoriete rook momenten maar op andere momenten
  • Niet meer te roken op plaatsen waar u vroeger meestal rookte, bijvoorbeeld in de auto of aan de keukentafel
  • Als u vooral rookt bij de koffie of bij alcohol, drink dan een tijd minder koffie of drink hem op een andere plaats en bewust zonder sigaret. Probeer ook minder alcohol te gebruiken of drink iets wat voor u minder gekoppeld is aan roken (bijvoorbeeld een wijntje i.p.v. een biertje).

Na de stopdatum

Bent u eenmaal gestopt, probeer dan de eerste paar weken de plaatsen te vermijden waar u anders altijd rookte. Ga niet aan de keukentafel zitten met uw koffie en de krant als u daar altijd rookte, maar drink een kop thee op de bank.

Vermijd al te veel ‘dooie’ momenten en kom in actie. Ga iets doen wat uw zinnen verzet en geef niet toe aan mijmeren over hoe lekker roken was. Na een paar weken beginnen de koppelingen al minder te worden en kunt u gaan experimenteren met moeilijkere situaties, zoals een praatje maken in een groepje rokers.

wijze spreuk

Na een paar maanden zijn de koppelingen zo goed als verdwenen. Dat wil niet zeggen dat u dan nooit meer zin hebt om te roken, maar wel dat u dan inmiddels geleerd hebt hoe u daar mee om kunt gaan!

Lasertherapie van Prostop

De lasertherapie van Prostop bestaat uit 2 delen: in het eerste gedeelte wordt er met u gesproken over uw rookgedrag en komt onder andere ook de geestelijke verslaving aan bod; in het tweede gedeelte wordt u gelaserd waardoor de lichamelijke kant van de verslaving aangepakt wordt.

De gehele behandeling duurt slechts 50 minuten en de kosten verdient u in een maand terug. Bel nu voor een afspraak en kies voor verandering!

Delen: