Meer informatie? Bel direct  088 - 78 67 700(2 cent p/m)
 
Zoeken
 
 
 
nav links
Home Home HomeLasertherapie Lasertherapie LasertherapieVestigingen Vestigingen VestigingenStoppen met roken Stoppen met roken Stoppen met rokenNieuws Nieuws NieuwsZakelijk Zakelijk ZakelijkOver ons Over ons Over onsContact Contact ContactInloggen Inloggen Inloggen
nav rechts
 
 
Rand links
 

 
submenu onder
 

Ontwenningsverschijnselen

Stoppen met roken is niet alleen moeilijk omdat u uw rokertje dan mist. U krijgt ook nog ontwenningsverschijnselen op de koop toe! Waarom is dat eigenlijk zo? Wat gebeurt er precies en wat voelt u dan? En tenslotte: is er iets aan te doen?

Twee soorten verslaving
Er zijn twee verschillende processen betrokken bij tabaksverslaving: de lichamelijke en de geestelijke verslaving. In deze nieuwsbrief bespreken we alleen de gevolgen van de lichamelijke verslaving. De geestelijke verslaving komt een volgende keer aan bod.

Dopaminetekort
Nicotine in sigaretten zorgt voor de aanmaak van de stof dopamine in de hersenen. De dopamine zorgt voor een gevoel van welbehagen. Wanneer we stoppen met roken ontstaat er een dopaminetekort. Dat tekort leidt tot de bekende hunkering naar een sigaret. Iedere stevige roker weet hoe heftig die hunkering kan zijn en hoe wanhopig men naar een sigaret kan verlangen. Het lichaam schreeuwt om nicotine en doet er alles aan om u over te halen weer te gaan roken en zo het tekort weer aan te vullen.

De ontwenningsverschijnselen
Hier volgt een lijstje met de meest voorkomende:

Lichamelijk: slecht slapen, transpireren, toegenomen eetlust, snoepzucht en slechte stoelgang, maag en darmproblemen, gewichtstoename.

Geestelijk: concentratieproblemen, rusteloosheid, trillen, sombere stemmingen, agressief/kort lontje, emotionele buien, gespannen gevoel of angst, prikkelbaarheid, frustratie of boosheid.

Geen lijstje om blij mee te zijn. Gelukkig heeft niet iedere stopper last van alle verschijnselen en gelukkig gaan ze ook voorbij. De meeste zijn verdwenen binnen 2 á 3 weken.

Wat is er aan te doen?

OntwenningsvershijnselenEr is een aantal mogelijkheden:

  • U kunt de ontwenningsverschijnselen gewoon net zo lang verdragen tot ze verdwijnen. Sommige stoppers lukt het om op die manier te stoppen, maar uit onderzoek blijkt dat in de meeste gevallen de stoppoging mislukt.

  • Nicotinevervangers gebruiken: deze middelen zorgen ervoor dat er na het stoppen toch nog nicotine in het lichaam komt waardoor veel ontwenningsverschijnselen achterwege blijven of minder heftig zijn.

  • Medicatie gebruiken. Er zijn enkele medicijnen (zoals Champix) verkrijgbaar die er voor zorgen dat u minder zin heeft in roken en die ook de ontwenninsgverschijnselen verminderen.

  • U kunt stoppen met behulp van lasertherapie. Deze therapie zorgt ervoor dat er snel endorfines aangemaakt worden die het gemis aan dopamine opvangen. In de uitleganimatie wordt de lasertherapie in 85 seconden uitgelegd.

Versturen

 
 
 
  Neem contact op
LANDELIJK NR. 088 - 78 67 715
Wij zijn telefonisch bereikbaar:
maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:30
BEL ME TERUG    
   
  Verstuur
  Bij u in de buurt
 
Vestigingen
 
boven
 
 
Check Altijd bij u in de regio
Check Meer dan 15 jaar ervaring
Check Erkend door veel verzekeraars
onder
 
Rand rechts